Atentat sinucigaș într-o zonă turistică din Istanbul, soldat cu 10 morți

Data publicării:
piata ahmet

Deflagraţia a avut loc nu departe de Palatul Topkapî și Moscheea Albastră, o zonă în care ajung cam toţi turiştii care vizitează Istanbulul. Explozia a fost atât de puternică încât s-a auzit la cinci kilometri distanţă în piaţa Taksim. Martorii vorbesc despre oameni care strigau disperaţi după ajutor.

Martor: „Poliţiştii au fost luaţi prin surprindere. Erau şi ei şocaţi, dar, în acelaşi timp, încercau să evacueze cât mai repede zona de teamă că o a doua bombă ar putea exploda”.

Locul unde a fost comis atacul nu pare să fi fost ales întâmplător de către atentator. Cum majoritatea victimelor sunt cetăţeni străini, e foarte posibil ca ţinta să fi fost fost turiştii care ajung la Istanbul. Deflagraţia a avut loc chiar lângă un grup de 33 germani aflaţi în ultima lor zi de vacanţă în metropola turcă.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: „A trecut mult timp de când Germania a fost victima unui atac terorist atât de grav cum s-a întâmplat acum la Istanbul. Însă, întotdeauna am ştiut că terorismul e un cancer care ne loveşte pe toţi cu aceeaşi forţă, fie că vorbim de Turcia, Europa sau orice alt loc”.

Cei aflaţi în vacanţă în Turcia, spun că nu vor renunţa la sejur, dar recunosc că se tem.

Din primele date adunate de anchetatori de la locul tragediei, în spatele acestui atac s-ar afla un militat al grupării teroriste Stat islamic, în vârstă de 28 de ani, din Siria şi care ajuns în Turcia în urmă cu câteva zile.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Acest incident ne-a arătat încă o dată că trebuie să fim solidari. Trebuie să rămânem o naţiune unită în faţa atacurilor teroriste”.

Este al treilea cel mai grav atentat care loveşte Turcia în ultimele şase luni, după cel din iulie, de anul trecut la Suruc, când au murit 30 de oameni şi cel din în octobrie, de la Ankara, soldat cu peste 100 de victime.  


ACTUALIZARE 22.22. Guvernul german s-a reunit de urgenţă. Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Noi avem o societate liberă şi suntem oameni care vrem să fim liberi, dar sunt oameni care vor să ne facă rău. Această libertate şi hotărârea noastră ne fac să ne mobilizăm pentru a rezolva această problemă internaţionlă (ameninţarea teroristă, n.r.). Vom reuşi”.

ACTUALIZARE 17.29. Opt cetăţeni germani au fost ucişi transmite AFP. Presa locală, care citează surse din serviciile secrete, scrie că în spatele tragediei s-ar afla organizaţia teroristă Stat Islamic.

ACTUALIZARE 14:35 O româncă stabilită în Istanbul declară pentru Digi24: "La o oră după atentate a fost dată o lege privind cenzurarea în mass-media a acestui eveniment. Sunt doar două canale care au relatat (despre atentat n.r.), este vorba de CNN Turk şi Haber Turk, restul canalelor prezintă emisiuni de divertisment și seriale".

ACTUALIZARE 13:39 Președintele turc, Recep Erdogan, declară într-un discurs public că explozia de la Istanbul a fost un atentat sinucigaș comis de o persoană de origine siriană.

Surse citate de presa turcă spun că în spatele atacului ar fi organizaţia teroristă Stat Islamic.

Printre răniţi sunt mai mulţi germani şi un sud-coreean, iar autorităţile de la Oslo au confirmat că în atentat a fost rănit şi un norvegian. Niciun anunţ oficial până acum în ceea ce priveşte cetăţeniile celor omorâţi în acest atentat.

ACTUALIZARE 12:50 Germania își sfătuiește cetățenii să evite obiectivele turistice din Istanbul.

ACTUALIZARE 12:30 Premierul Ahmet Davutoglu a convocat marți o reuniune de criză, la care vor participa principalii responsabili din domeniul securității, inclusiv șeful serviciilor secrete.

ACTUALIZARE 11:34 Sunt zece morți și 15 răniți, potrivit guvernatorului Istanbulului.

ACTUALIZARE 11:30 Opt persoane au murit, potrivit unui post local de televiziune. Printre ele, un turist sud-coreean.

ACTUALIZARE 11.10 Există informații potrivit cărora ar fi fost vorba de un kamikaze. Victimele ar fi turiști, iar poliția caută în zonă posibile alte bombe.

Explozia a avut loc la ora 10:20, ora locală.

Deflagrația s-a produs în Piața Sultan Ahmet, în apropierea unui obelisc. Piața este situată în apropierea bisericii Sfânta Sofia și a Moscheii Albastre.

Potrivit CNN Turk, explozia a fost extrem de puternică și s-a auzit în cartierele învecinate.  


Explicațiile analiștilor:

„Lecția pe care statul turc trebuie să o preia dintr-un eventual act terorist e aceea de a fi cât se poate de deschis spre politica de cooperare şi cu alte state care au în acest moment această ameninţare prezentă pe teritoriul lor.

O foarte mare responsabilite o are vectorul politic în ceea ce privește prevenirea unor astfel de acte. Prima tentaţie e să ne îndreptăm critic spre autoritățile care ţin de comunitatea de informaţii. Ei răspund: am prevenit 95% din încercări, dar 5% au reuşit.

Noi aflăm de cele care au reuşit şi au produs victime. Această paradigmă nu poate rămâne aşa. (...) Absenţa unei decizii politice consecvente limitează şi posibilitatea de prevenire a unor astfel de acte”, a declarat la Digi24 fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. 

Dragoş Mateescu, profesor la Universizatea din Izmir, subliniază că importantă este revendicarea atentatului, pentru că abia atunci se poate pune în context. „Revendicarea va sugera dacă e comis de o facțiune afiliată PKK. Atunci avem o problemă de politică internă. Dacă e o facțiune afiliată ISIS, atunci avem o problemă serioasă de politică externă”, a declarat la Digi24 Dragoș Mateescu.

„Dacă impactul e nefavorabil, poate nu revendică atentatul”, spune Hari Bucur-Marcu, expert în securitate. „Istanbulul, ca oricare mare zona turistică, e autoprotejat. Ei se protejează ca un organism viu. N-au prea avut loc asemenea evenimente. Dar la fel de bine s-ar putea să ajungem în situația în care să fie un început pentru un atac terorist la industria de turism a Turciei în general. Atentatele teroriste, fie ca sunt ale kurzilor, ale aşa-zisului Stat Islamic sau ale oricărei alte organizații teroriste, se fac ca un fel de declarație politică. Ce fel de declarație politică poate face cineva că dă în turişti? O bombă pusa sub o bancă într-un parc plin de oameni are un mesaj foarte mic. Împotriva organizatorilor s-ar ridica opinia publica într-o măsură foarte mare, ceea ce nu justifică un asemenea atentat”, a arătat Hari Bucur-Marcu la Digi24.

O istorie de atacuri violente 

Nu este pentru prima dată când zonele turistice sunt afectate. Kurzii, activiştii de stânga sau militanţi islamişti comit frecvent atacuri cu bombă în Turcia. Un conflict vechi de aproximativ 30 de ani între stat şi activiştii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a reizbucnit în partea de sud-est a ţării, cu o populaţie majoritar kurdă, după încetarea unui armistiţiu, în iulie 2015.

Cel mai grav atentat din istoria Turciei s-a produs în urmă cu câteva luni, la 10 octombrie, în fața gării centrale din Ankara. 103 persoane au murit atunci. Autoritățile au atribuit atacul grupării teroriste Stat Islamic. 

În urmă cu un an, în ianuarie 2015, un kamikaze s-a aruncat în aer în fața unui post de poliție în aceeași piață Sultanahmet, rănind doi agenți. Atacul a fost atribuit atunci unei organizații de extremă-stânga, Partidul/Frontul Revoluționar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C), care în ultimii ani a comis mai multe atentate. 

La 23 decembrie 2015, aeroportul Sabiha din Istanbul, situat în partea asiatică a celui mai mare oraș din Turcia, a fost ținta unui atac cu mortieră, care s-a soldat cu un mort și un rănit. O organizație armată kurdă, Șoimii Libertății din Kurdistan, a revendicat operațiunea, spunând că a fost o ripostă la „atacurile fasciste care transformă în ruine orașele kurde”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri