UCRAINA. Un an de la începutul conflictului din Donbas, soldat cu peste 6.000 de morți

Data publicării:
ucraina aeroport donetk - 7185349-AFP Mediafax Foto-ANATOLII STEPANOV

6 aprilie 2014. Peste 200 de rebeli pro-ruşi iau cu asalt clădirea administraţiei regionale din Doneţk, înlocuiesc steagurile ucrainene cu unele ruseşti.

Separatiştii anunţă apoi că vor organiza un referendum pentru independenţa regiunii Doneţk şi pentru aderarea la Federaţia Rusă. A doua zi, ia naştere „Republica Populară Doneţk”.

Un scenariu asemănător s-a petrecut şi la Lugansk, unde separatiştii au atacat sediul Serviciului de Securitate ucrainean.

Violenţe au fost şi la Harkov. Rebelii pro-ruşi susţin că acţiunile lor au fost determinate de anexarea Crimeii de către Rusia. Mai mult, aceştia nu au dorit să recunoască noul guvern de la Kiev, venit la putere după victoria mişcării Euromaidan şi înlăturarea lui Viktor Ianukovici.

Un moment de cotitură are loc la 2 mai 2014, în oraşul Odesa, de la Marea Neagră. Atunci, 42 de oameni îşi pierd viaţa în urma ciocnirilor dintre separatiştii pro-ruşi şi activiştii pro-ucraineni. Mare parte dintre aceştia mor ca urmare a unui incendiu în Casa Sindicatelor din centrul oraşului, clădire ocupată de rebeli.

Ce s-a întâmplat la Odesa face parte din planul Rusiei de a distruge Ucraina”, declara, în mai 2014, Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei.

Dacă înainte luam în considerare posibilitatea de a face parte dintr-o federaţie cu Ucraina, acum, după ce s-a întâmplat la Odesa, după acest genocid, căile de acţiune au devenit mult mai limitate”, spunea, la rândul său, Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk.

La 11 mai, aşa-zisele Republici Populare Doneţk şi Lugansk organizează referendumuri pentru independenţă. Rezultatul este clar în favoarea separării de Ucraina, însă nu este recunoscut de comunitatea internaţională. După acest moment, luptele dintre separatişti şi trupele ucrainene devin tot mai violente. Aeroportul din Doneţk este distrus în urma bombardamentelor.

La 17 iulie, cursa MH17 a Malaysian Airlines, cu 298 de oameni la bord este doborâtă în timp ce zbura deasupra zonelor ocupate de rebeli. Este un nou motiv pentru ca oficialii de la Kiev şi pro-ruşii să se acuze reciproc. Europa şi Statele Unite impun sancţiuni Rusiei.

La sfârşitul lunii august, rebelii organizează o ofensivă puternică, în urma căreia mor sute de soldaţi ucraineni. Oficialii de la Kiev au acuzat Moscova că a trimis trupe în Donbas în sprijinul separatiştilor. Un armistiţiu fragil este semnat în septembrie, la Minsk, dar nu rezistă mult timp.

Un nou acord este agreat în februarie 2015, tot la Minsk. De atunci, linia frontului a rămas fixă. Peste 6.000 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un an de conflict în Donbas.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...