Luptă acerbă pentru Ucraina: Putin o invită în Uniunea Vamală, UE anunţă reluarea negocierilor pentru Acord

Data publicării:
kiev-3

Ucraina mai primeşte o şansă pentru a semna acordul de Asociere cu Uniunea Europeană: Bruxellesul şi Kievul ar fi ajuns joi seară la o înţelegere în acest sens. UE pune şi o condiţie pentru reluarea negocierilor - administraţia de la Kiev să îşi asume în mod „clar” angajamentul ca va semna acordul. Anunţul făcut de oficiali nu a liniştit mulţimea, pentru că mii de oameni se află în continuare în stradă în centrul Kievului. Chiar în aceste momente, Vladimir Putin a lansat contraofensiva: aşteaptă cu braţele deschise Ucraina în Uniunea Vamală.


În urma discuţiilor cu oficiali europeni, vicepremierul Ucrainei oferă o rază de speranţă oamenilor care sunt de trei săptămâni în stradă şi cer semnarea acordului cu Uniunea Europeană: „Suntem receptivi la dorinţele ucrainenilor şi de aceea negocierile vor continua. Ucraina va semna în curând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar ţinând cont de interesul strategic naţional”, a spus vicepremierul Serghei Arbuzov.

Trebuie menţionat faptul că, de la reluarea discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europene aflaţi în misiune la Kiev, toate declaraţiile venite din partea ucraineană privind semnarea acordului au fost făcute de oficiali, dar niciodată de către preşedintele Viktor Ianukovici. Marţi, de exemplu, cel care anunţa luna martie ca posibilă dată de semnare a acordului era fostul preşedinte Leonid Kravciuc.

Uniunea Europeană pune însă condiţii: cere ca Ucraina să se angajeze clar să semneze acordul. În plus, Bruxellesul vrea să se asigure că nu va mai fi utilizată forţa împotriva manifestanţilor. „Cei care au fost arestaţi trebuie eliberaţi, iar cei care se fac vinovaţi de folosirea excesivă a forţei trebuie să fie traşi la răspundere”, a cerut comisarul european pentru extindere, Stefan Füle.

Contraofensiva Moscovei: Vladimir Putin este gata să primească Ucraina în Uniunea Vamală

În acest timp, de la Moscova, preşedintele Vladimir Putin a precizat că Rusia este gata să primească Ucraina în Uniunea Vamală, dacă puterea de la Kiev îşi doreşte asta. În altă ordine de idei, liderul de la Kremlin se bazează pe guvernul ucrainean să găsească o soluţie politică la criza care afectează ţara de peste trei săptămâni. „Sper ca toate forțele politice din Ucraina să fie capabile să ajungă la un acord pentru binele poporului ucrainean şi să îşi poată rezolva toate problemele”, a spus joi Vladimir Putin.

Ucraina a refuzat să mai semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană după ce a acuzat presiuni din partea Rusiei.

Oamenii rămân în stradă. Manifestanţii pro-europeni îşi consolidează baricadele în Piaţa Independenţei

În acest context, protestatarii sunt încă sceptici şi spun că vor rămâne în stradă până când vor avea garanţia că autorităţile îşi vor respecta promisiunea de data aceasta. „Oamenii nu se tem, pentru că au venit aici cu un scop, cel al democraţiei. Ei nu au fost forţaţi să vină. Au venit din proprie iniţiativă şi vor sta aici zi şi noapte pentru a-şi apăra dorinţa pentru democraţie”, spune unul dintre manifestanţi.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri