Răpirile se intensifică în estul Ucrainei, fiind vizaţi observatori străini, jurnalişti, preoţi

Data publicării:
patrule proruse

Cel puţin opt observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa sunt ţinuţi ostatici de la sfârşitul lunii mai de către separatiştii proruşi.

„Răpirile au început în momentul izbucnirii rebeliunii. Numărul persoanelor reţinute ilegal se ridică la circa 200", afirmă Maria Oliinik, reprezentanta organizaţiei pentru drepturile omului Prosvita.

Aceste persoane sunt deţinute de noile autorităţi autoproclamate în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

Un raport al ONU prezentat la 16 mai relevă numeroase cazuri de crime, acte de tortură, alte tipuri de agresiuni fizice, răpiri şi acte de intimidare comise de grupuri separatiste în estul Ucrainei.

Raportul notează „creşterea îngrijorătoare a răpirilor şi actelor de detenţie ilegală care vizează jurnalişti, activişti politici, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale”.

Luptele continuă

Luptele continuă cu intensitate în multe regiuni din estul Ucrainei, la două zile de la învestirea noului preşedinte. Armata atacă separatiştii din Slaviansk cu artileria şi aviaţia, dar la Doneţk miliţiile proruse încă fac legea. Civili înarmaţi patrulează în fiecare noapte şi investighează persoanele pe care le consideră suspecte.

Zeci de civili înarmaţi, susţinători ai aşa-zise Republici Populare Doneţk, patrulează pe străzile acestui oraş din estul Ucrainei. Pentru a comunica între ei, membrii patrulelor folosesc telefoanele mobile, pe care le-au transformat în aparate de emisie-recepţie. Ei îşi anunţă imediat colegii când văd o persoană suspectă.

„Scopul nostru nu este de a fi în prima linie, nu vom lupta contra tancurilor cu mâinile goale. Vrem să vedem ce se întâmplă. Nu luptăm, nu împuşcăm pe nimeni”, a declarat un membru al milițiilor separatiste.

În cele mai multe nopţi, străzile sunt pustii, pentru că oamenii nu se mai înghesuie să iasă din case. Patrulele civile colaborează cu poliţia locală, deşi oficialii nu recunosc acest lucru, pentru că poliţiştii sunt plătiţi de către guvernul de la Kiev.

Din cauza situaţiei confuze, în estul Ucrainei a crescut numărul infracţiunilor, în special în regiunea Doneţk. Mai multe magazine au fost jefuite de persoane înarmate şi zeci de oameni au fost răniţi în atacurile armate. Iar patrulele civile încearcă să reducă valul de infracţiuni, până când situaţia politică se va lămuri.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri