Ucrainenii au protestat în stradă faţă de suspendarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană

Data publicării:
40-1

Manifestanţii s-au arătat de neclintit în faţa forţelor de ordine care au încercat să le distrugă adăposturile ridicate pentru a se apăra de ploaie. Cu steagurile Ucrainei şi ale Uniunii Europene, manifestanţii au scandat lozinci pro-comunitare.

Semnarea Acordului de asociere cu UE este foarte important pentru mine. Călătoresc mult în Europa. Vreau să trăiesc ca europenii, ca şi cetăţenii europeni”, a spus unul dintre protestatari.

Sunt revoltat de lipsa de moralitate a guvernului. Nu vreau să iau o armă în mână. De aceea am venit aici ca să stau”, a declarat alt manifestant.

Protestele de la Kiev, care aduc oamenilor aminte de Revoluţia portocalie petrecută în urmă cu 9 ani, s-au extins şi în alte oraşe din Ucraina.

Premierul Ucrainei a declarat că decizia de suspendare a semnării Acordului de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice. Mikola Azarov a subliniat că poziţia FMI, care a cerut Kievului să crească tarifele la gaze şi să blocheze salariile, a fost picătura care a umplut paharul.

Decizia ucrainienilor a provocat un schimb dur de replici între Moscova şi Bruxelles.

Am auzit ameninţări din partea partenerilor noştri europeni împotriva Ucrainei, până la favorizarea manifestaţiilor în masă. Iată presiunea, iată şantajul!”, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Presupun că ei (n.r. Rusia) au avut un cuvânt greu de spus. Dar decizia aparţine în totalitate Ucrainei”, a venit replica comisarului european Karel de Gucht.

Ucraina urma să semneze, săptămâna viitoare, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Planul a fost însă abandonat după ce Parlamentul de la Kiev a respins trei proiecte de lege care ar fi permis transferul fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, la un spital din Germania, pentru tratament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri