Violențe la Kiev după eșecul de la Vilnius. Protestatarii s-au bătut cu forțele de ordine

Data publicării:
kiev-1

Violenţele au izbucnit în momentul în care poliţia a încercat să scoată afară din piaţa centrală din Kiev două dube ale protestatarilor pline cu echipament tehnic. Oamenii au făcut un lanţ viu în jurul maşinilor, iar jandarmii au intervenit în forţă. Doi reporteri ai agenţiei de presă Reuters au fost luaţi pur şi simplu la bătaie în timpul confruntărilor.

Ucrainenii se află în stradă de zile întregi în semn de protest faţă de decizia conducerii de la Kiev de a nu semna Acordul cu Uniunea Europeană.

Milioane de oameni au aşteptat până în ultimul moment ca o minune să se petreacă la Vilnius, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

„Inimile noastre au fost frânte. Nu este posibil să avem un preşedinte care este împotriva propriului popor”, spunea un tânăr protestatar.

Mulţi dintre protestatarii din Ucraina au simţit care va fi deznodământul summitului de la Vilnius. „Ştiam că Acordul de Asociere nu va fi semnat, pentru că această clasă politică nu este de încredere”, se plângea o femeie.

Opoziţia din Ucraina l-a acuzat pe preşedintele Viktor Ianukovici că a furat visul european al ţării şi i-a cerut demisia.

„Ianukovici a umilit Ucraina, nu-l interesează de soarta poporului, îi pasă doar de interesele sale. Comportamentul său la Vilnius arată că vine dintr-o lume paralelă”, a declarat Vitali Klitschko, unul dintre liderii opoziţiei.

Oficialii de la Kiev se aşteaptă în continuare la proteste violente în următoarele zile motiv pentru care au înăsprit măsurile de securitate. Mii de jandarmi au fost mobilizaţi în apropierea pieţei Independenţei din capitala Ucrainei pentru a preveni eventualele incidente.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri