O nouă zi de proteste la Chişinău. Noul premier a anunţat prima destinaţie externă: România

Data publicării:
protest chisinau - usatai - 21012016 agerpres 8224817

FOTO: agora.md

Mii de oameni au răspuns apelurilor partidelor proruse, dar şi ale Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi au ieşit duminică în stradă.

Manifestanţii au ocupat piaţa Marii Adunări Naţionale la ora 11. Apoi, în frunte cu liderii opoziţiei, au pornit în marş prin Chişinău. Oamenii au străbătut 16 kilometri şi i-au îndemnat şi pe ceilalţi locuitori ai capitalei să li se alăture.

Organizatorii susţin că au reuşit să mobilizeze cel puţin 40 de mii de oameni, dar poliţia a raportat 16 mii.

Indiferent de simpatiile politice, toţi au cerut demisia guvernului şi alegeri anticipate. Oamenii au revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale după un lung marş în timpul căruia au blocat pentru scurt timp două dintre intrările în Chişinău. În fruntea manifestanţilor s-au aflat liderii celor trei formaţiuni care au organizat protestul - Igor Dodon, Renato Usatîi şi Andrei Năstase. Manifestanţii spun că s-au săturat de sărăcie şi vor reformarea clasei politice.

Un alt miting, proguvernamental, a fost anulat în ultimul moment, pentru a nu da naștere la incidente.

Pe de altă parte, presa rusă, care relatează pe larg despre protestele de duminică de la Chișinău, consemnează că liderii manifestanților au anunțat înființarea unui Consiliu al Salvării Naționale care să promoveze organizarea de alegeri anticipate și „eliberarea” așa-numitelor „instituții capturate” ale statului.

Anunțul, precizează Europa Liberă, este cuprins într-o rezoluție prezentată în PMAN înainte ca protestatarii să pornească în marș prin oraș. În document se mai cere demisia ministrului de interne și a șefilor poliției, care ar fi „atacat brutal” protestatarii la mitingul din 20 ianuarie, de la Parlament. Alte revendicări sunt eliberarea „grupului Petrenco”, arestat în toamnă pentru o demonstrație împotriva lui Vlad Plahotniuc, și înregistrarea de către Ministerul Justiției a partidului Platformei „DA”. 

Oamenii spun, pe de altă parte, că s-au săturat de sărăcia din ţară. Iar la nemulţumirile lor se adaugă şi scandalul provocat de dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti, adică 15% din Produsul Intern Brut al ţării.

Toţi poliţiştii din Chişinău au fost mobilizaţi în faţa principalelor instituţii ale statului, înaintea protestelor de duminică. În plus, oficialii Ministerului de Interne au anunţat că este posibili ca printre demonstranţi să fie infiltraţi agitatori. Ei se tem de noi proteste asemănătoare celor de miercuri, când guvernul Filip a fost votat şi învestit în secret. Atunci, protestatarii au intrat în clădirea Parlamentului şi au agresat mai mulţi parlamentari care au votat noul guvern.

La încheierea marşului de duminică, liderii protestatarilor au reconfirmat ultimatumul dat guvernanților pentru ziua joi. Unul dintre liderii Platformei „DA”, Valentin Dolganiuc, a spus că joi, la 17.00, va fi ultima bătălie pașnică. „Să nu dea domnul să fie negativ. Duminica viitoare vom fi sute de mii şi nu vom pleca de aici”, a spus el, potrivit Europa Liberă.

„Trebuie să înțeleagă şi partenerii de dezvoltare. În ţara noastră nu va fi liniște şi stabilitate atâta timp cât Plahotniuc la va fi la putere”, a spus și liderul socialiştilor, Igor Dodon.

„Trebuie să găsim un compromis cum ieşim din această situaţie. Compromisurile trebuie să fie pe marginea modificării Constituţiei pentru alegerea directă a preşedintelui şi alegeri parlamentare anticipate”, a mai declarat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Sătui de crizele politicele care au ruinat economia naţională, de corupţie şi de o elită dominată din umbră de oameni de afaceri bogaţi şi influenţi, moldovenii îşi doresc mai mult ca oricând o schimbare.

„Protestăm cu fata mică, pentru ea am venit. Le spunem demnitarilor că trebuie să plece şi să alegem un nou guvern. Un om la putere în locul lui Timofti care să spună la timpul lui cine şi ce trebuie să facă. Să nu tacă, să nu mai fie intimidat”, explică un protestatar.

„Suntem aici să le facem acestor copii un viitor mai bun, o ţară mai bună, să nu fim nevoiţi să plecăm. Să le facem şi lor, şi nouă viitorul aici în ţară”, spune un altul.

Aceasta a fost a patra zi de proteste la Chişinău, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit de Parlament. Opoziţia i-a transmis premierului că are termen până joi să îşi dea demisia, altfel va face din nou apel la demonstraţii de stradă. Pavel Filip a exclus orice posibilitate de a demisiona. Între timp şi-a anunţat şi prima deplasare externă. Premierul moldovean vine marţi la Bucureşti pentru o întâlnire cu omologul român, Dacian Cioloş.

Protestele au început după ce majoritatea parlamentară l-a propus ca premier pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, respins de preşedintele Nicolae Timofti pe motiv că nu sunt respectate criteriile de integritate. Coaliţia a venit atunci cu o nouă propunere - Pavel Filip, votat în funcţie pe 20 ianuarie.

Este cel mai recent episod al unei crize care a început anul trecut, odată cu eşecul premierului desemnat Iurie Leancă de a obţine votul de încredere al Parlamentului. La conducerea guvernului ajung pe rând Chiril Gaburici și Valeriu Streleț, însă ambii îşi părăsesc funcţiile din cauza mai multor scandaluri. La finalul anului trecut, preşedintele Timofti l-a propus la şefia Executivului pe Ion Sturza. Guvernul format de acesta nici măcar nu a ajuns să fie votat în Parlament, din lipsă de cvorum.

Citiţi şi:

Ce spun experţii de politica Bucureştiului faţă de Moldova

Demonstranţii opoziţiei, organizaţi de Platforma DA, Partidul Socialiştilor şi formaţiunea condusă de primarul din Bălţi, Renato Usatâi, au anunţat că se strâng în faţa Guvernului şi a Parlamentului.

Şi fostul premier Ion Sturza, unul din liderii opoziţiei pro-europene, a îndemnat oamenii să iasă în stradă: emn la protest: „Cum poţi să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poţi să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, paşnic, dar protest!”.

Stimați prieteni,am epuizat argumentele să îi conving pe cei care au capturat Moldova să o întoarcă poporului…...

Posted by Sturza Ion on 23 Ianuarie 2016

În schimb, susţinătorii actualului guvern se vor aduna în faţa unui centru comercial din nordul Chişinăului. Ministerul moldovean de Interne a mobilizat toate efectivele şi a anunţat că e posibili ca printre demonstranţi vor fi infiltraţi agitatori şi provocatori.

Alexandru Jizdan, ministrul moldovean de Interne: „Noi facem un apel către organizatorii protestelor să-şi asume ceea ce se va întâmpla în stradă”.

De asemenea, autorităţile au declarat că au reuşit să-i identifice pe toţi cei care au provocat acte de vandalism în timpul protestelor din 20 ianuarie, când mulţimea a intrat cu forţa în clădirea Parlamentului şi a agresat poliţişti şi deputaţi. Valul de proteste de la Chişinău este provocat de corupţia din administraţie şi din politică. Demonstranţii cer alegeri anticipate, despre care cred că vor reforma clasa politică şi vor aduce noi oameni la conducere.  

Citiţi şi:

Moldovenii au ieșit din nou în stradă, pentru a treia zi. Președintele Parlamentului respinge ideea anticipatelor

Situaţia din Moldova, pe masa Kremlinului

Cum a relatat presa străină incidentele de la Chișinău

Noi proteste în Republica Moldova. Reacția Kremlinului




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri