Scandalul interceptărilor din Polonia. Radoslaw Sikorski: Guvernul este sub atacul unui grup de criminalitate organizată. Cum comentează MAE rus

Data publicării:
sikorski - mae polonez 1

sursa foto: mzs.gov.pl

„Guvernul a fost ținta unui atac din partea unui grup de criminalitate organizată. Sper ca membrii acestui grup să fie identificați”, a spus Radek Sikorski, aflat la Luxemburg, unde participă la o reuniune a miniștrilor de externe din UE.

Opoziția a cerut demisia sa, după ce aceste interceptări au fost făcute publice.

Revista Wprost a dat publicității înregistrarea unei conversații pe care Sikorski ar fi avut-o în ianuarie sau februarie anul acesta cu fostul ministru de Finanțe Jacek Eosrowski. Cei doi discută la un restaurant, iar ministrul de Externe face aprecierea că alianța Polonia-SUA este lipsită de valoare.

La rândul său, Jacek Rostowski a spus că refuză să comenteze „conversații înregistrate ilegal”. Aceeași atitudine a avut-o și ambasadorul american la Varșovia, Stephen Mull, care a transmis pe Twitter că nu comentează conversații particulare și că relațiile polono-americane sunt excelente”.

Există însă voci care îi cer demisia lui Sikorski, în urma celui mai mare scandal în care este implicat partidul Platforma Civică de la venirea sa la putere, în 2007.

În urmă cu o săptămână, Wprost publicase înregistrarea unei conversații între guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, și ministrul de Interne, Bartlomiej Sienkiewicz, în care cei doi păreau să discute despre măsuri prin care Banca Națională putea ajuta partidul de la putere în vederea alegerilor de anul viitor.

Scandalul de la Varșovia a fost comentat și la Moscova. Afirmațiile lui Radoslaw Sikorski referitoare la Statele Unite sunt mărturie a realismului său politic, a declarat luni MAE rus.

„Iar folosirea unor cuvinte tari cu referire la Statele Unite este, poate, un fel de replică a Poloniei la declarațiile ofensatoare pe care le-a făcut Victoria Nuland (asistentul secretarului de Stat) la adresa Uniunii Europene”, consideră MAE rus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri