CORESPONDENȚĂ DE LA ATENA. Grecia a capitulat în fața creditorilor. Planul de reformă seamănă cu propunerile respinse de greci la referendum

Data publicării:
grecia om cu steag in fata parlamentului 1007GettyImages-480064338

Alexis Tsipras semnează, în mod surprinzător, un document care seamănă foarte mult cu propunerile făcute de creditorii Greciei în urmă cu câteva luni și pe care grecii le-au respins la referendumul de duminică.

O echipă de experți francezi a participat la realizarea acestui document. Echipa a sosit la Atena aproape incognito, nici Franța, nici Germania nu au vorbit despre acest lucru.

Grecii sunt de acord că trebuie să existe niște măsuri, niște sacrificii, dar spun că acestea trebuie să dea și roade. Există însă teamă în Grecia, legată în primul rând de băncile care sunt închise și de farmaciile care fie sunt închise, fie nu au medicamente.

Noul plan de reforme propus de Grecia include concesii importante, chiar şi în domenii de care Syriza a spus până acum că nu se atinge. Ajutoarele pentru cei cu pensii mici vor fi eliminate până în 2019, iar tăierea lor va începe chiar din acest an.

Printre măsurile promise de guvernul de la Atena se numără şi eliminarea stimulentelor pentru pensionări anticipate, TVA de 23% pentru alimentele de bază, reducerea bugetului Apărării şi privatizarea unor companii de stat.

Reformele propuse de Grecia:

- eliminarea ajutorului social pentru cei cu pensii mici

- eliminarea stimulentelor pentru pensionări anticipate

- creşterea TVA-ului pentru insulele din Marea Egee

- TVA de bază de 23%

- eliminarea subsidiilor primite de fermieri pentru carburant

- impozit de 28% pentru câştigurile companiilor

- reducerea cu 300 de milioane de euro a bugetului pentru Apărare până în 2016

- privatizarea unor companii de stat

Sursa: Ministerul grec de Finanţe, protothema.gr

Guvernul grec îşi bazează propunerile pe un surplus primar de 1% în 2015, care urmează să ajungă la 3,5% până în 2018. Dacă nivelul dorit de colectare a taxelor şi impozitelor nu va fi atins, oficialii eleni au inclus şi o serie de măsuri de urgenţă, cum ar fi creşterea impozitului pe câştigurile din chirii şi a taxei pentru companii. Aceste măsuri ar urma să aducă 330 de milioane de euro.

Măsuri bugetare suplimentare:

- creşterea impozitului pentru câştigurile din chirii de la 11% la 15%, pentru cei cu venituri anuale sub 12.000 euro

- creşterea impozitului pentru câştigurile din chirii de la 33% la 35% pentru cei cu venituri anuale peste 12.000 euro

- creşterea impozitului pe câştigurile companiilor la 29%

Sursa: Ministerul grec de Finanţe, protothema.gr

Cel mai probabil, acest plan reprezintă ultima şansă pentru Grecia. Potrivit cotidianului Bild, la document au lucrat şi tehnocraţi din partea creditorilor internaţionali. În esenţă, nu diferă prea mult de propunerile făcute de Comisia Europeană şi respinse de greci prin referendumul de săptămâna trecută.

În schimbul acestor măsuri de reformă, Grecia solicită un pachet de asistenţă financiară în valoare de cel puţin 53 de miliarde de euro, care ar trebui să-i asigure plata ratelor până în iunie 2018. Până acum, statul elen a primit două împrumuturi de 240 de miliarde de euro de la FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană pentru a se salva de la colaps. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri