FMI: Guvernul de la Atena, vinovat pentru situația în care a ajuns Grecia

Data publicării:
EURO GRECIA

„Analizăm introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea băncilor şi pentru a permite deschiderea acestora înainte de izbucnirea unor revolte", a declarat Yannis Varoufakis, ministrul grec de Finanţe.

Totuşi, această nouă monedă nu este drahma, deoarece, după cum spune Yannis Varoufakis, matriţele au fost distruse odată cu aderarea la zona euro. Guvernul grec subliniază că doreşte rămânerea ţării în zona euro, dar că în niciun caz nu va accepta măsurile propuse de creditori. „Mai degrabă îmi dau demisia”, a spus oficialul grec.

„Ne dorim cu disperare să rămânem în zona euro, chiar dacă suntem critici faţă de instituţiile care au format-o. Odată ce ai intrat nu vrei să ieşi pentru că ar fi o catastrofă. Vrem să stăm înăuntru. Întrebarea pentru poporul grec este: Cum stai înăuntru? Stai prin extinderea măsurilor de austeritate? Eu unul nu cred!”, a mai spus ministrul grec de Finanţe.

În faţa unei posibile victorii a taberei DA, ministrul grec de Finanţe şi-a exprimat clar poziţia, precizând că nu va semna un acord fără restructurarea datoriei ca parte a acordului. 

„Da, aş prefera să-mi tai mâna decât să fac acest lucru. Nu am dreptul moral să semnez un acord care presupune o prelungire a măsurilor de austeritate, care condamnă economia greacă la o continuă stagnare”, a declarat Yannis Varoufakis.

Şeful Eurogrup vede situaţia diferit.

„Dacă oamenii vor spune „nu vrem acest acord”, atunci nu va mai exista nicio bază pentru el. Nu numai că nu ar mai exista nicio bază pentru un nou program, dar se va pune întrebarea dacă ar mai putea exista o bază pentru existenţa Greciei în zona euro”, a spus Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogrup.

Premierul Alexis Tsipras a atras atenţia că în ciuda dificultăţilor economice, ţara sa nu se va lăsa îngenuncheată. Nimeni nu va decide pentru greci de unde se vor tăia bani şi ce impozite vor fi suplimentate, a spus el. Şi a emis o ipoteză interesantă despre orientarea politicii externe a Greciei.

„Orientarea noastră geopolitică spre Uniunea Europeană este indiscutabilă. Cu toate acestea, există şi alte posibilităţi pe care le putem explora printr-o politică externă multidimensională care să ne ajute la intensificarea dinamicii geopolitice curente”, a spus premierul grec.

Între timp, publicaţia americană Wall Street Journal se întreabă dacă nu cumva liderii greci au urmărit, încă de la bun început, ieşirea din zona euro.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este de părere însă că un acord cu finanţatorii externi ai Greciei va putea fi încheiat doar dacă ar avea loc alegeri anticipate, iar în locul actualului guvern de extremă stângă, ar fi numit un guvern de tehnocraţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri