Grecia mai are de aşteptat până la un acord

Data publicării:
jean claude juncker presedintele eurogroup afp

„Această soluţie nu va putea veni astăzi. Și dacă astăzi vom avea o soluţie, atunci această soluţie va fi una prea simplă. Însă astăzi vom putea să indicăm calea pentru a putea intra din nou într-un dialog şi pentru a încerca să ne înțelegem reciproc, pentru a încerca să arătăm toleranţă unii faţă de ceilalţi şi să reglăm situaţia. Acest lucru înseamnă şi că trebuie să se termine cu declaraţiile retorice făcute de pe cai mari. Eu nu accept, o spun aici clar, nu accept ca reprezentanţii Comisiei şi alţi oficiali europeni să fie numiţi terorişti”, a spus Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

O parte dintre oficialii eleni, printre care şi noul ministru de Finanţe, sunt deja la Bruxelles, unde urmează să discute cu reprezentanţii statelor membre ale zonei euro noile propuneri prin care Grecia speră să-şi convingă creditorii să prelungească suportul financiar. Criza din statul elen va fi discutată tot astăzi şi de şefii de stat şi de guvern din zona euro.

Cel mai aşteptat oficial este cel al Atenei, Euclid Tsakalotos, noul ministru de Finanţe, numit cu nici 24 de ore înainte de această întâlnire, după ce oficialii europeni au refuzat să mai negocieze cu Yanis Varoufakis, iar acesta şi-a dat demisia.

Euclid Tsakalotos este aşteptat să vină cu un nou plan de reforme pentru a-i convinge pe creditori să accepte o nouă înţelegere cu Grecia. Misiunea sa este dificilă, având în vedere faptul că, după cum comentează analiştii, diferenţa dintre Euclid Tsakalotos şi predecesorul său este doar una de stil, nu şi una de viziune asupra viitorului economiei elene.

După reuniunea miniștrilor de Finanțe, spre seară va avea loc summitul şefilor de stat sau de guvern din zona euro. Aici, Alexis Tsipras este cel care va veni în faţa partenerilor europeni şi va prezenta noul plan de reforme. Premierul elen vine la reuniune cu un as în mânecă. Executivul său a fost reconfirmat în urma unui vot popular şi se aşteaptă ca acest lucru să cântărească greu în ochii partenerilor europeni, deoarece Grecia vrea în continuare reducerea datoriei, reeșalonarea plăţilor şi renunţarea la măsurile de austeritate.

Dacă Europa va întoarce spatele Greciei, Rusia este gata să ajute. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri