Grecii își caută de lucru în România

Data publicării:
grec in romania

Fani a venit în România la invitaţia unor prieteni şi cântă împreună cu ei la o terasă cu specific grecesc de pe litoral. Banii câştigaţi aici intră în contul unei bănci greceşti, cu sucursală în ţara noastră, aşa că, deocamdată, nu poate spune că a simţit şocul financiar. În schimb, nu-şi poate folosi conturile deschise acasă.

S-au închis conturile, dar ni s-a spus că doar pentru moment. Sperăm ca săptămâna viitoare să se deschidă și să fie mai bine”, spune Fani Stambouli.

Grecii care muncesc deocamdată în România se gândesc cu groază la ce-i va aştepta când se vor întoarce acasă. Costel Iosif s-a stabilit în Grecia în urmă cu 18 ani. Este bucătar şi spune că în ultimii doi ani şi-a găsit din ce în ce mai greu un loc de muncă acolo. De aceea a ajuns să lucreze într-un restaurant din Mamaia.

Este foarte greu să trăim de pe o zi pe zi, acolo, în Grecia. Când se termină sezonul mergem în Grecia, ce să facem? (Reporter: O să aveți unde să lucrați acolo?) O să căutăm. Nimic nu e sigur. Poate nu ne mai dă voie nici să intrăm dacă ies din zona euro”, a declarat Costel Iosif reporterilor Digi24 Constanța.

Potrivit reprezentanţilor comunităţii elene din Constanţa, în ultimele patru zile, opinia oamenilor referitoare la ieşirea din zona euro s-a schimbat. Şi toate acestea după ce jurnalişti renumiţi, oameni de cultură şi preoţi au făcut apel la populaţie să înţeleagă că nu este bine să iasă din Uniunea Europeană.

Unii greci, chiar vărul meu, a plecat în Bulgaria să încerce să scoată bani lichizi dintr-o altă ţară cu card. Cardul i s-a refuzat”, spune Anton Antoniadis, om de afaceri.

Cu drahma era mai ieftină viața, puneai...aveai bani în buzunar, acum, cu euro, nu mai ai bani în buzunar, oricât salariu ai, nu ai bani în buzunar niciodată”, se plânge Costel Iosif.

Să rămânem în Europa, dar nu cu moneda euro”, dorește Fani Stambouli.

„Dacă aș fi fost în Grecia și aș fi votat, aș fi pus în urnă un vot alb, pentru că e bine și cu euro, dar o duceam bine și cu drahma”, mărturisește Petros Parashuydis, cântăreț.

Cei trei vor pleca din România la finalul sezonului estival. Aici câștigă între 40 și 70 euro pe zi, în funcție de meseria fiecăruia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri