Româncă stabilită în Grecia: Austeritatea poate fi acceptată, depinde cum sunt prezentate măsurile

Data publicării:
adriana rosca romanca grecia

„Nu cred că grecii nu ar fi de acord cu măsurile de austeritate dar depinde de cum sunt prezentate. Consider că trebuie văzut când se va termina. (...) Pentru populaţie este foarte greu. Nici oamenii de afaceri nu sunt mulţumiţi, pentru că nimic nu se mai mişcă cum se mişca acum 15 de ani. (...) Din păcate, cred că au întârziat mult să semneze un acord cu UE. Am avut foarte multe speranţe, nu doar populaţia, ci şi oamenii de afaceri, sunt oameni tineri, e un guvern tânăr. Toţi am crezut că va aduce ceva nou. Din păcate, se vede că au întrâziat foarte, foarte mult. Am ajuns nu la fără 5, ci la și 5. Mâine suntem deja la 12:05. Nu cred că e chiar atât de înţelept să ceri sprijinul populaţiei la 12:05”, spune Adriana Roșca.

Şeful guvernului de la Atena a fost primit, vineri seara, în Piața Syntagma, cu urale de opozanţii măsurilor de austeritate. Aceştia au scandat minute în şir „Nu, Nu”, adică votul pe care îl vor da duminică.

Cătălin Bălan, trimisul Digi24: „Niciunul dintre zecile de mii de oameni din jurul meu nu-și dorește să plătească taxe mai mari. În schimb, nici părăsirea zonei euro nu este o variantă pentru ei”.

Discursul premierului elen a avut un efect puternic asupra celor 20 de mii de oameni adunaţi în Piaţa Syntagma, care s-au săturat de cei cinci ani de austeritate.

„Nu mai putem trăi astfel. Trebuie să găsim un nou mod de a trăi. Vrem să rămânem în Europa, în zona euro, dar cu măsuri mai bune, cu o altă speranţă”, îi declară reporterului Digi24 un manifestant din Piața Syntagma.

Duminică, aproximativ 10 milioane de greci sunt aşteptaţi la urne să spună dacă sunt de acord sau nu cu măsurile propuse de creditorii internaţionali. Dacă votul este proeuropean Grecia POATE PRIMI ultima tranşă din ajutorul financiar, în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro. Asta ar permite Atenei să-şi plătească ratele la FMI şi Banca Centrală Europeană şi să revină la negocieri pentru un nou acord, pe următorii doi ani.

Și în timp ce Grecia se afund ă în criză, liderul opoziţiei, fostul premier elen Antonis Samaras, face apel către popor să fie unit şi să voteze DA la referendumul de duminică. Antonis Samaras spune că peste două zile, poporul va decide rămânerea sau ieşirea din zona euro. Totul în condiţiile în care băncile anunţă că mai au lichidităţi doar până luni, iar dacă Banca Centrală Europeană nu le va mai da fonduri, NU vor mai avea ce bani să elibereze oamenilor. 

Fac apel la fiecare bărbat şi fiecare femeie din Grecia şi către partidele politice să fie unite, să fie un popor unit în susţinerea unui vot DA pentru o Grecie care să rămână în Europa şi zona euro. Fac apel către toţi grecii ca, indiferent de opiniile lor politice, să fie uniţi când merg la urne”, a declarat Samaras.

Iar preşedintele Comisiei Europene a avertizat că respingerea planului creditorilor la referendum pune în pericol negocierile pentru un eventual nou acord financiar.

Dacă grecii vor vota NU, atunci vor fi făcut totul în afară de a întari poziţia Greciei la negocieri. Această poziţie va fi slabită în mod dramatic printr-un rezultat negativ al votului”, a avertizat Jean-Claude Juncker.

Şeful finanţelor greceşti nu pare însă deloc intimidat de atitudinea Bruxellesului.

„Cele mai interesante propuneri ni s-au facut după ce băncile s-au închis şi după ce presupusul impas între noi şi partenerii noştri a ajuns pe prima pagină. Poate că situaţia trebuie să se înrăutăţească mult mai mult, înainte de a se îmbunătăţi”, a acuzat Yanis Varoufakis.

Între timp, şi Berlinul şi-a mai nuanţat poziţia. Brusc, Grecia nu mai pare a fi problema numărul unu a Europei.

„Atunci când discutăm despre Grecia, uităm că în comparaţie cu Ucraina, cu chestiunile legate de imigraţie, aceasta este relativ o problemă minoră pentru Europa”, a spus Sigmar Gabriel, ministrul german al economiei.

Sondajele de opinie privind intenţiile de vot prezentate de presa elenă se bat cap în cap. De exemplu, un sondaj realizat de Institutul ALCO arată că 44,8% dintre greci ar vota DA, în timp ce 43,4% ar pune ştampila pe NU. Într-un alt sondaj, comandat de Syriza, formaţiunea premierului elen, la referendumul de duminică 43% dintre greci ar urma să spună NU austerităţii şi 42,5% da pentru măsurile cerute de creditori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri