Zi decisivă pentru soarta Greciei. Alexis Tsipras propune un nou acord

Data publicării:
EURO GRECIA

Foto © Gulliver/GettyImages 

ACTUALIZARE 17.00 Guvernul elen s-a reunit în ședință de urgență.

ACTUALIZARE 16.55. Premierul Greciei propune un nou acord.

Alexis Tsipras propune o restructurare a datoriei. Grecia cere prelungirea acordului cu doi ani.

Practic, el încearcă să obţină un al treilea acord. Numai că, important de precizat, Grecia cere ca de la acest acord să fie exclus FMI și să fie încheiat doar cu europenii.

Înţelegerea ar urma să fie discutată în această seară.

ACTUALIZARE 15.39. Alexis Tsipras pleacă la Bruxelles, susţin jurnaliştii germani care citează surse guvernamentale.

Premierul grec ar urma să poarte o nouă rundă de negocieri cu oficialii europeni.

ACTUALIZARE 15.00 Ministrul grec al Finanţelor, Ianis Varoufakis, a confirmat marţi că Grecia nu va plăti în următoarele ore tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi.

Întrebat de jurnalişti dacă Grecia va achita până la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, Varoufakis a răspuns: "Nu".

Afirmaţia a fost făcută în contextul speculaţiilor conform cărora premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras ar încerca să ajungă la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Tsipras a avut în ultimele ore discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele BCE, Mario Draghi, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.


În ciuda presiunilor externe, premierul grec nu dă înapoi. Aseară, Alexis Tsipras a avut un mesaj ferm pentru greci. Acesta le-a cerut să spună "Nu" măsurilor de austeritate propuse de creditori.

Grecii își pot decide soarta la referendumul de duminică. Premierul a lăsat să se înţeleagă că ar putea renunţa la mandat, dacă nu are sprijinul oamenilor.

Zarurile au fost aruncate, dar lucrurile încă se mai pot schimba. Creditorii par dispuşi la compromisuri, chiar şi acum, în ultimul moment.

Manifestație proguvernamentală la Atena

În aşteptarea unui deznodământ, aproape 20.000 de oameni au ieşit pe străzile din Atena şi Salonic, pentru a susţine guvernul condus de Alexis Ţipras. Au cântat toată noaptea şi au venit cu pancarte pe care scria "Poporul nu poate fi şantajat" şi "Nu am aderat la Uniunea Europeană pentru asta". Chiar şi pe tobele ce au răsunat în centrul Atenei era scris mesajul "Nu suntem datori. Nu vindem. Nu plătim". Iar când nu au cântat, grecii au ascultat muzica de jale cântată de artiştii locali.

Alexis Tsipras: Referendumul este o modalitate de a ne înarma mai bine pentru negocieri

Premierul grec consideră că are un as în mânecă în negocierile cu creditorii internaţionali. Alexis Tsipras pare convins că Troika va face tot posibilul pentru a evita Grexitul, un scenariu care presupune dezavantaje pentru ambele părţi.

Întrebarea de la referendumul din Grecia are peste 70 de cuvinte

Între timp, guvernul elen a publicat deja textul întrebării care va apărea pe buletinul de vot în cadrul referendumului de duminică. Milioane de greci ar urma să spună dacă acceptă sau nu cererile creditorilor internaţionali.

Jean-Claude Juncker: Poporul grec nu trebuie să se sinucidă din teama de moarte

În ciuda mesajului dur venit de la premierul grec, creditorii internaţionali au încercat să întindă o mână Greciei, dar s-au lovit din nou de un refuz ferm. În această noapte, preşedintele Comisiei Europene a înaintat o nouă propunere Guvernului elen.

Surse citate de presa internaţională spun că oficialii au fost dispuşi să renunţe la tăierea unor pensii şi i-au cerut în schimb lui Alexis Tsipras să accepte toate celelalte cerinţe ale creditorilor.

Criza elenă a stârnit îngrijorări şi la Casa Albă. Preşedintele Barack Obama i-a telefonat omologului său francez. Ei au căzut de acord asupra importanţei reluării negocierilor.

Sfaturi pentru turiștii români care pleacă în Grecia

În acest context, băncile din Grecia rămân închise până pe 6 iulie, iar dacă am văzut, în ultimele zile, cozi uriaşe la bancomatele de acolo, de astăzi grecii vor putea scoate bani doar cu "măsură": 60 de euro pe zi de persoană. Turiştii români care merg în vacanţă în următoarele zile sunt sfătuiţi să plece cu bani lichizi la ei.

Euro ar putea sări de 4,52 lei, din cauza situației din Grecia
Patru bănci grecești, prezente și în România, plasate de Fitch în „incapacitate parțială de plată”

Foto © Gulliver/GettyImages 

Ce li se cere grecilor

Ca să nu mai fie catalogate ca inacceptabile, cerinţele Troicii către Grecia au fost expuse public. Ele vizează reforma instituţiilor care colectează taxele şi impozitele, în condiţiile în care evaziunea în statul elen sare de 24%.

Se doreşte o reformă a institutului statistic, cel care a măsluit datele care au dus Atena în zona euro, dar şi o regândire a Curţii de conturi, pentru depistarea jafului din banii publici.

Li se mai cere grecilor sa renunţe la nenumăratele excepţii de la plata taxelor si impozitelor şi să facă un sistem de pensii echitabil, bazat pe contribuţii.

În Grecia, acum se vinde energia electrică sub nivelul costului de producţie, acest lucru trebuie să înceteze. Toate aceste cerinţe funcţionează ca nişte plasturi puşi pe găurile prin care se subţiază bugetul de stat. Sunt măsuri de bun-simţ, fără de care niciun stat nu ar putea funcţiona normal.

Cerinţele „inacceptabile”

- Să-şi reformeze instituţiile financiare

- Să reformeze Institutul de Statistică şi Curtea de Conturi

- Să taie excepţiile de la impozite şi contribuţii

- Să facă un sistem de pensii echitabil, care în timp să fie legat de contribuţii

- Să-şi reformeze piaţa muncii

- Să nu mai vândă energie sub costuri

- Să-şi facă o strategie anticorupţie

- Să-şi facă o strategie de privatizări şi o instituţie care să administreze acţiunile statului la companiile de stat

Efectele crizei din Grecia

50 de miliarde de euro - au pierdut bancile europene din criza grecească

140 de miliarde de euro - au grecii blocați în băncile locale

57% - dintre greci sunt de acord cu condițiile UE, conform unui sondaj

Recomandări de călătorie în Grecia

- Românii care merg în Grecia să aibă la ei suficienţi bani în numerar

- Mare atenţie la hoţii de buzunare!

- Verificaţi dacă hotelul sau restaurantul ales acceptă plata cu cardul sau în numerar

- Programul feriboturilor ar putea fi modificat

- În supermarketuri e posibil să nu se regăsească toate produsele pe raft

- E posibil să aibă loc proteste faţă de referendumul propus de premier pe 5 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri