ALEGERI în Donețk și Lugansk. Estul Ucrainei are doi preşedinţi separatişti

Data publicării:
vot in ucraina

„Încă sunt în jur de şapte batalioane de trupe speciale la graniţa Rusiei cu Ucraina. O parte dintre aceste trupe au avansat mai aproape de graniţă. Credem că acest lucru s-a întâmplat probabil pentru a pune presiune şi a da asigurarea că alegerile se desfăşoară conform planurilor separatiştilor”, a spus Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa.

Potrivit generalului american Philip Breedlove, acordul de încetare a focului din estul Ucrainei funcţionează numai pe hârtie. În realitate, conflicte sporadice încă există, mai ales în preajma aeroportului din Doneţk, disputat din primăvară de separatişti şi de armata ucraineană. În plus, oficialul NATO spune că alegerile organizate în estul rusofon încalcă de fapt acordul semnat de cele două părţi la Minsk.

Noii lideri ai regiunilor Doneţk şi Lugansk, aleşi din primul tur cu majorităţi confortabile, dau în schimb vina pe autorităţile ucrainene pentru impasul în care se află negocierile.

„Ucraina nu vrea pace, aşa cum susţine. În mod cert, face un joc dublu. Am ajuns să înţeleg cum face Kievul politică şi ce idei au prioritate. Suntem deschişi dialogului, dar vrem ca ei să se comporte normal şi corect”, Aleksandr Zaharcenko, liderul rebelilor din Doneţk.

Oamenii din cele două regiuni separatiste îşi pun mari speranţe că rezultatul votului va stabiliza lucrurile. Alţii se tem însă că regiunea va deveni o nouă Transnistrie.

Atât Kievul, cât şi Occidentul consideră nul scrutinul separatist, care subminează, în opinia lor, procesul de pacificare a estului Ucrainei. Rusia este în schimb singura ţară care a recunoscut alegerile. Potrivit unui reprezentant permanent la Uniunea Europeană, blocul comunitar ar trebui să recunoască votul din Doneţk şi Lugansk dacă este interesat de o rezolvare a conflictului ucrainean. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri