ATENTATE LA PARIS. Unul dintre atacatori ar putea fi încă în libertate

Data publicării:
PARIS 21 ECHIPE SPECIALE INTERVENTIE GettyImages-497046076-3

ACTUALIZARE 20.00

Momente de panică la Paris. În Place de la Republique au fost auzite sunete care păreau focuri de arme. Oamenii au fugit. Polițiștii spun că a fost alarmă falsă, dar le-a spus celor care ieșiseră în stradă să se retragă.

ACTUALIZARE 19.25. 

Ministrul de Interne francez a anunțat că atacurile de vineri au fost puse la cale de o celulă teroristă din Belgia.

Președintele Francois Hollande a spus că ia în calcul să extindă decretul pentru stare de urgență pentru trei luni.  

ACTUALIZARE 19.10. 

Presa din Belgia spune că, la această oră, au loc mai multe percheziții la Bruxelles. Anchetatorii spun că îi cercetează pe cei trei frați. Pe numele unuia dintre ei, în legătură cu care anchetatorii iau în calcul inclusiv varianta să fie în libertate, a fost emis un mandat internațional de arestare.

Între timp, în Franţa deşi este în vigoare decretul prezidenţial privind starea de urgenţă şi interzicerea adunărilor publice, în mai multe oraşe şi mai ales la Paris oamenii au ieşit în stradă în număr mare.  

ACTUALIZARE 18.50.

Surse din cadrul investigatorilor, citate de AFP, susțin că trei frați ar fi vizați. Unul dintre ei a murit în momentul atacurilor, vineri seară. Al doilea a fost reținut în Belgia, dar despre acesta nu se știe încă dacă a participat la atacuri sau dacă doar i-a ajutat pe cei implicați. Despre al treilea se știe și mai puțin, iar anchetatorii iau în calcul două variante: ar putea fi unul dintre atacatorii sinucigași sau e posibil să fie încă în libertate.

Trimisul Digi24 în Franța, Sanda Nicola, participă la o manifestare de solidaritate despre care spune că s-ar putea transforma în orice moment într-un protest. Și pentru că francezii încep să își revină din șoc și să se întrebe cum a fost posibil să aibă loc un asemenea val de atacuri teroriste pe teritoriul unei țări cu nivel de alertă ridicat.


ACTUALIZARE 17.30. Progrese în ancheta privind atentatele de la Paris. Parchetul belgian a anunţat că alţi doi terorişti au fost identificaţi. Este vorba despre doi cetăţeni francezi, dar care locuiau la Bruxelles.

De altfel două dintre maşinile folosite de comandourile teroriste şi găsite de anchetatori în zona pariziană au fost închiriate din Belgia. Într-una dintre mașini se aflau multe arme de foc. Anchetatorii aşteaptă rezultatele probelor de laborator pentru a şti cu certitudine dacă au fost folosite în atentate. 

Ca urmare a operaţiunilor comune din cele două ţări, au fost arestate până acum 14 persoane, şapte în Franţa, alţi şapte în Belgia. Premierul francez a anunţat că deocamdată doar 103 dintre cei 129 de oameni ucişi la Paris au fost identificaţi.  

ACTUALIZARE 13.00. Poliția a găsit mai multe arme de asalt în mașina descoperită la periferia Parisului.

ACTUALIZARE 11.30. Una dintre mașinile teroriștilor a fost găsită într-o suburbie a Parisului.

Pe baza declarațiilor martorilor polițiștii au stabilit că mașina găsită a fost văzută în cel puțin două locuri în care au avut loc atentate. Apoi mașina ar fi fugit spre estul Parisului, unde a fost găsită abandonată.

Ipotezele apărute după descoperirea mașinii fac referire la posibilitatea ca teroriștii să fi folosit mașina pentru a ieși din Paris, unde au schimbat mașina și s-au îndreptat către Belgia.

Anchete sunt și în Belgia, unde au fost făcute trei arestări – un cetățean francez și doi belgieni despre care se crede că ar fi fost la Paris vineri, înaintea atacurilor.

De asemenea, autoritățile franceze au anunțat reținerea a șase persoane persoane din anturajul teroristului de naționalitate franceză deja identificat.

Cel puțin unul dintre teroriștii care au luat parte la atentatele de vineri seară din Paris a încercat să intre pe Stade de France (la periferia nordică a orașului), unde se desfășura meciul amical de fotbal dintre selecționatele Franței și Germaniei, pentru a detona înăuntru încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa și pentru a provoca panică și îmbulzeală.

Potrivit declarațiilor unuia dintre paznicii de pe stadion făcute pentru Wall Street Journal serviciile de securitate din Saint-Denis au descoperit vesta plină cu explozibili a teroristului atunci când acesta a fost percheziționat înainte de intrarea la meci.

Poliția franceză a confirmat povestea paznicului, iar agenții bănuiesc că teroristul încerca să provoace panică în interiorul stadionului, cu o capacitate de 81.000 de persoane, astfel încât oamenii să ajungă să se calce în picioare. După ce a fost descoperit, teroristul a încercat să fugă de agenții de securitate și și-a detonat vesta explozivă într-un dintre tunelurile de la intrarea în stadion. 

Trei minute mai târziu, un alt terorist și-a detonat vesta explozivă în imediata apropiere a stadionului, iar un al treilea s-a aruncat în aer într-un McDonald's aflat lângă intrarea în stadion. În aceste trei atacuri și-a pierdut viața o persoană.

ATENTATE LA PARIS. Cel puțin unul dintre teroriști venea din Siria

Până acum, anchetatorii au reuşit să afle date doar despre doi din cei șapte atacatori. Unul este un cetăţean francez cu opt condamnări la activ, iar altul un cetăţean sirian. Autorităţile au găsit asupra lui paşaport, iar aseară, poliţia elenă a confirmat că bărbatul a fost înregistrat în Grecia în octombrie, ca solicitant de azil. Între timp, poliţia franceză a reţinut două persoane, dar ancheta se ramifică şi în Belgia, unde s-au făcut mai multe arestări. Autorităţile de la Bruxelles au ridicat la maximum nivelul de alertă teroristă.

Cadavrele teroriștilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toți pe baza analizelor ADN sau a amprentelor. Anchetatorii vor să afle dacă teroriștii se aflau deja în evidențele poliției ca fiind potențiali suspecți de terorism, caz în care ar trebui să existe pe numele fiecăruia o așa-numită fișă S.

TEROARE LA PARIS. Posibil complice al atentatorilor, arestat săptămâna trecută în Germania

Un posibil complice al atentatorilor de la Paris, un bărbat de 51 de ani din Muntenegru, a fost arestat săptămâna trecută în landul german Bavaria. La bordul maşinii sale au fost găsite arme automate, pistoale, muniţie, două grenade şi explozibili. De asemenea, destinaţia setată în sistemul de navigaţie al autoturismului era Paris. Premierul Bavariei confirmă că poate exista o legătură între acest caz şi masacrul de la Paris.

Citiți și: TEROARE LA PARIS. Corespondență din Franța: „Oamenii sunt triști, sunt prudenți, dar nu sunt îngenunchiați”

ATENTATE LA PARIS. Salvat de telefonul mobil

VIDEO. Primele imagini cu victimele părăsind sala de spectacole Bataclan

Atentate la Paris: Muzeele, bibliotecile, instituțiile de învățământ și piețele alimentare din capitala franceză sunt închise

Un român, martor la evenimentele tragice din Paris: Este stare de război, sunt victime pe jos, sunt ambulanțe

Premierul desemnat Dacian Cioloș, reacție după atentatele teroriste de la Paris

TEROARE LA PARIS. Filmul evenimentelor

TEROARE LA PARIS. PESTE 120 DE MORȚI ÎN ATACURI FĂRĂ PRECEDENT

Atacuri dejucate în Franța de la atentatul asupra „Charlie Hebdo”

Atacuri la Paris. Reacția președintelui României și a altor politicieni

TEROARE LA PARIS. Martor al atacurilor: Am auzit două explozii și împușcături. Toată lumea era speriată, alerga peste tot

Atentate teroriste la Paris: Facebook îi ajută pe cei din Franța să-și anunțe prietenii că sunt în siguranță

TEROARE LA PARIS. Starea de urgență, o procedură foarte rară, creată în timpul Războiului din Algeria

Zeci de atentate teroriste în primele luni ale anului 2015

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri