Ce poate face România în Siria

Data publicării:
bogdan aurescu
Consilierul prezidențial pe politică externă Bogdan Aurescu a fost, vineri, într-o vizită la Chișinău Foto: Inquam Photos

„România, prin ambasada pe care o are la Damasc – sigur, nu este un moderator global al acestui conflict – dar faptul că avem legături – bune – pe plan local, avem o comunitate românească consistentă, cunoaștem foarte bine – aș spune – ceea ce se întâmplă în Siria și există o legătură pe care o menținem cu autoritățile siriene, putem să jucăm un rol de facilitator, putem să transmitem mesaje, putem să încercăm să apropiem anumite poziții, sigur, dacă va fi nevoie”, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la Digi24”.

Încă de la sfârșitul lunii septembrie, adică înainte ca Moscova să declanșeze operațiunea propriu-zisă din Siria, România a exprimat, la o reuniune informală în marja adunării generale a ONU, îngrijorarea față de ceea ce atunci era consolidarea prezenței militare a Rusiei în Siria, a precizat Bogdan Aurescu la Digi24. El spune că poziția Uniunii Europene este unitară în această privință. „Aceste implicări militare rusești riscă să prelungească conflictul, agravează situația umanitară, riscă să ducă la o radicalizare și mai mare a fenomenului terorist din regiune și provoacă dificultăți în găsirea unei căi spre soluția politică a conflictului.

„Dacă vrem să declanșăm un proces politic de negociere, care să ducă la un proces de tranziție, trebuie să avem la masă și reprezentanți ai puterii, și reprezentanți ai opoziției moderate. Sigur, nu putem să avem la masă reprezentanții Daech, ai Statului Islamic, ai forțelor afiliate al-Qaida din Siria, dar trebuie să avem la masă opoziția moderată. Dacă opoziția moderată este împiedicată inclusiv printr-un efort militar de genul celui pe care Rusia îl face în Siria în acest moment, atunci nu mai avem un proces politic, nu mai avem o negociere”, a arătat Bogdan Aurescu.

Constatăm existența unei coaliții internaționale consistente, formate din câteva zeci de state, care participă deja la acest efort, încă dinaintea implicării Rusiei în Siria, a spus ministrul de externe. Fără aprobarea guvernului de la Damasc, a recunoscut el. „Dar sunt unele acțiuni care au fost desfășurate cu consultarea sau cu informarea Guvernului de la Damasc”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Citiți și:

Bogdan Aurescu, la Digi24: Intervenția Rusiei în Siria va duce la creșterea numărului de refugiați

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri