Statul Islamic revendică doborârea avionului rusesc în Egipt

Data publicării:
avion getty

ACTUALIZARE 16:10 Statul Islamic revendică, într-o postare pe Twitter, doborârea avionului rus.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este vorba de ramura egipteană a grupării jihadiste Statul Islamic. „Soldații Califatului au reușit să doboare un avion rus în provincia Sinai. Transporta peste 220 de cruciați și toți au murit”, a afirmat gruparea teroristă într-un comunicat postat pe conturile de Twitter pe care le folosește de obicei. Islamiștii susțin că au acționat ca să răzbune intervenția Rusiei în Siria.

ACTUALIZARE 14:10 Echipele de salvare egiptene care au sosit la locul prăbușirii avionului Airbus-321 al companiei aviatice ruse „Kogalymavia” au reușit să scoată de sub resturile aparatului trupurile a cel puțin 100 de oameni, a anunțat un reprezentant al serviciilor de securitate egiptene, informează Reuters și TASS. „Am extras cel puțin 100 de trupuri neînsuflețite, celelalte continuă să se afle în epavă”, a declarat sursa de informații.

La bordul avionului civil rus prăbușit în peninsula Sinai din Egipt se aflau 63 de bărbați, 138 de femei și 17 copii cu vârste de la 2 la 17 ani. Potrivit mass-media locale, până la această oră nu au putut fi găsiți supraviețuitori.

Între timp, a fost deja descoperită una dintre „cutiile negre” ale avionului, informează TASS.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat ziua de 1 noiembrie 2015 zi de doliu național în legătură cu accidentul aviatic produs în Egipt, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. Anterior, administrația aeroportului din Sharm el-Sheikh a precizat că toți pasagerii și membrii echipajului avionului prăbușit erau cetățeni ai Rusiei.

Aparatul Airbus-321 al companiei aviatice „Kogalymavia”, care efectua cursa 9268 pe ruta Sharm el-Sheikh — Sankt Petersburg, a decolat de pe aeroportul egiptean sâmbătă la 6:21 (ora Moscovei) și peste 23 de minute a dispărut de pe ecranele radarelor. La bordul avionului se aflau 217 pasageri și 7 membri ai echipajului.

ACTUALIZARE 13:40  Vladimir Putin ordonă trimiterea de avioane ale Ministerului rus pentru Situații de Urgență la fața locului.

ACTUALIZARE 10:40 Toți pasagerii care se aflau la bordul avionului companiei KogalimAvia sunt ruși, inclusiv 17 copii, afirmă postul de radio „Ecoul Moscovei”, care citează o sursă din cadrul Ambasadei Federației Ruse din Egipt, transmite Interfax.

Potrivit unor informații, epava avionului a fost găsită lângă aeroportul El-Arish din Peninsula Sinai.


 Avionul asigura legătura între stațiunea Sharm-el-Sheikh și Sankt Petersburg și avea la bord 217 pasageri și șapte membri ai echipajului.

Paul Mitu, fost comandant TAROM, a declarat la Digi24 că nu este exclusă pista unui atac cu rachetă, dat fiind că în zonă nu erau condiții meteorologice proaste. „Cu experiența pe care o am pot să spun că orice presupunere poate fi adevărată, ce mă frapează e că m-am uitat pe această cale aeriană, nu e ceva de nedescris din punct de vedere meteo. Faptul că nu s-a transmis niciun pericol de cedare a motorului mă face să cred...din punct de vedere politic... se poate presupune că a fost vorba de o rachetă”, a declarat Paul Mitu. 

„E adevărat că în lumea aviației concurența e foarte mare, din punct de vedere tehnic și procedural, al aviației siguranței zborului, avionul nu poate fi inapt de zbor, chiar dacă e la mâna a doua sau a treia, e verificat și certificat apt de zbor. Chiar dacă e la mâna a doua nu înseamnă că se dezintegrează în aer. Însă faptul că unii își fac companii foarte mici, în dorința de a cuceri piața aeronautică, cu prețuri foarte mici, sunt împinși să facă niște greșeli de exploatare a avioanelor. Au tendința de supraîncărcare, de folosire excesivă, ceea ce poate duce la evenimente catastrofale”, a explicat expertul.

Informațiile inițiale despre avion au fost contradictorii. Mai întâi, postul de televiziune Sky News Arabia a transmis că s-a pierdut contactul cu un avion al unei companii rusești low-cost care decolase de la Sharm-el Sheikh cu destinația Sankt-Petersburg.

Ulterior, biroul de presă al premierului egiptean, Sherif Ismail, a publicat un comunicat în care afirmă că „un avion civil rusesc a căzut sâmbătă în centrul peninsulei Sinai din Egipt”. Premierul egiptean a convocat o reuniune cu miniștrii și cu autoritățile competente, mai precizează comunicatul.

Potrivit Flight Radar24, legătura cu avionul a fost pierdută nu departe de orașul Hasna din Sinai, la patru minute după decolare.

Totuși, ulterior, alte surse egiptene oficiale au afirmat că a fost restabilită legătura cu avionul, iar acesta se afla în spațiul aerian turc.

Un responsabil al agenției federale ruse a aviației, Rosaviatsia, Serghei Izvolski, a declarat pentru Interfax că zborul 9268 a plecat din Sharm-el Sheikh la ora locală 5:51 (și ora României), iar comunicația cu aparatul s-a pierdut când acesta se afla deasupra Ciprului, în zona Larnaca. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri