Argentina virează la dreapta, după 12 ani de „dinastie” Kirchner

Data publicării:
mauricio macri presedinte argentina - GettyImages-498352294

 

Mauricio Macri ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Mauricio Macri, inginer, afacerist şi reprezentantul dreptei, a obţinut 52 la sută din voturi, în condiţiile în care prezenţa la vot a fost de peste 80 la sută. El a obţinut victoria graţie programului său politic centrat pe reforme şi pe liberalizarea economiei, după 12 ani de populism sub conducerea soţilor Kirchner.

Argentina, a treia economie a Americii Latine, este afectată de corupţie şi de o criminalitate în creştere.

Candidatul partidului de guvernare, Daniel Scioli, şi-a recunoscut înfrângerea.

De altfel, Mauricio Macri și rivalul pe care l-a învins în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Daniel Scioli, sunt buni prieteni, ambii ieșiți din rândul elitei economice a țării. Bani, călătorii, femei frumoase, mașini frumoase, duc o viață la antipozi față de traiul zilnic al majorității argentinienilor.

Cristina Kirchner ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Președinta Cristina Kirchner, de orientare peronistă (centru-stânga), conduce țara din 2007, când i-a succedat soțului său, care a decedat. Potrivit Constituției, ea nu a putut candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

Imediat după anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, simpatizanții primarului de Buenos Aires s-au adunat la cartierul general al coaliției Cambiemos (Să schimbăm) a lui Macri și au început să sărbătorească victoria.

Este o zi istorică, este o schimbare de epocă”, a spus Mauricio Macri, care a promis că nu vor exista „revanșe” și „reglări de conturi”.

Cu votul vostru, ați făcut posibil imposibilul”, a mai spus Mauricio Macri, în ovațiile mulțimii, înainte de a face câțiva pași de dans, în ritmul muzicii latine.

Noul președinte își va prelua funcția la 10 decembrie, punând capăt celor 12 ani de conducere „Kirchner”.

Considerat outsider în această competiție electorală, Mauricio Macri a reușit victoria grație unei coaliții reunite în jurul partidului de dreapta pe care l-a fondat, PRO, la care i-a asociat pe radicalii de centru-stânga (UCR), un partid istoric, dar mic, care a oferit alianței „Cambiemos” rețeaua sa națională de filiale.

Fost președinte al clubului Boca Junior, cea mai cunoscută marcă a fotbalului argentinian, Macri promite schimbarea politicii economice protecționiste pe care au dus-o guvernele lui Nestor (2003-2007) și Cristina Kirchner (2007 - 2015).

De altfel, noul președinte, ales pentru un mandat de patru ani, care poate fi reînnoit, va avea ca principală misiune redresarea economiei, aflate în prag de recesiune, după zece ani de creștere puternică.

Mauricio Macri și soția sa, Juliana Awada ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Economiștii din Cambiemos preconizează o flexibilizare sau chiar o suprimare a controlului asupra accesului la devizele străine, limitarea importurilor sau introducerea unor taxe vamale, pentru a pune capăt supraevaluării monedei argentiene, peso, și pentru a reglementa conflictul cu creditorii pe tema datoriei.

Fără majoritate în Parlament, Mauricio Macri va trebui să țeasă alianțe pentru a guverna Argentina, confruntându-se cu o opoziție peronistă care deține majoritatea absolută în Senat și o majoritate relativă în rândul deputaților. Analiștii sunt de părere că președintele ar avea pârghiile necesare pentru a-și asigura o majoritate. Supervizând finanțele țării, i-ar putea convinge pe guvernatorii peroniști, care au nevoie de finanțare pentru provinciile pe care le conduc. Aceștia le-ar putea ordona deputaților și senatorilor din circumscripțiile lor să aprobe politica guvernului.  

Macri este fiul unui puternic om de afaceri italian, care a făcut avere în Argentina. Născut la Tandil, la 400 de kilometri de Buenos Aires, el a crescut în capitală. A condus apoi afacerile grupului Macri, creat de tatăl său. Sunt firme din domeniul industriei auto, energiei, serviciilor și agricultură. Tatăl său, Franco Macri, a fost răpit în 1991 la Buenos Aires de către o bandă din care făceau parte și polițiști. A fost eliberat teafăr, 14 zile mai târziu, după ce a fost plătită o răscumpărare de câteva milioane de dolari.

Relațiile lui Mauricio Macri cu tatăl său nu sunt însă foarte cordiale. De pildă, Franco Macri nu a asistat la cea de-a treia căsătorie a fiului său. Iar Mauricio, decât să-și facă o carieră în grupul tatălui, a preferat să se dedice fotbalului și clubului său de suflet, Boca Juniors, pe care care îl admira încă din copilărie. Ca președinte al acestui club, a căpătat renumele unui bun gestionar.

Cariera politică și-a început-o în 2003, când și-a creat propriul partid cu care a candidat pentru Primăria din Buenos Aires. Nu a fost ales primar, dar peste doi ani devine deputat în parlamentul federal. 

În 2007, renunță la președinția clubului Boca și fondează PRO (Propunerea republicană, de dreapta), formațiune care îi permite să obțină fotoliul de primar al capitalei argentiniene. 

Are trei copii din prima sa căsătorie - s-a căsătorit de tânăr, de la 22 de ani. Apoi a mai avut două mariaje. Ambele soții, inclusiv actuala, Juliana Awada, 41 de ani, au fost fotomodele. Împreună au o fiică în vârstă de trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri