Casa Albă: Guvernul sirian este responsabil pentru atacul chimic din 21 august

Data publicării:
obama casa alba whitehouse gov 1

 „Avem multiple informații, inclusiv practica siriană din trecut, care ne duc la concluzia că oficialii regimului au orchestrat și au condus atacul din 21 august. Am interceptat comunicații în care apare un oficial cu rang înalt informat în legătură cu ofensiva, care confirmă că au fost folosite arme chimice de către regim, la 21 august, și este îngrijorat de perspectiva ca inspectorii ONU să obțină dovezi”, afirmă Casa Albă.

Potrivit Washingtonului, personal militar sirian care lucrează cu arme chimice a fost instruit să oprească operațiunile în după-amiaza zilei de 21 august. În același timp, regimul și-a intensificat tirurile de artilerie asupra cartierelor unde au avut loc atacurile chimice. „Am continuat să avem indicii ale unor bombardamente susținute în respectivele cartiere până în dimineața de 26 august”, se spune în documentul Casei Albe.

„În concluzie, există suficiente informații care arată responsabilitatea guvernului sirian în atacul cu arme chimice care a avut loc la 21 august. Mai există informații suplimentare, care rămân secrete, pentru a proteja sursele și metodele, care vor fi înmânate Congresului și partenerilor internaționali”, afirmă comunicatul Casei Albe.

Inspectorii ONU și-au încheiat vineri activitățile din Siria, unii dintre ei deja ieșind din țară, și se pregătesc să prezinte secretarului general un raport. Însă, subliniase secretarul american de Stat John Kerry, inspectorii ONU vor prezenta doar dovezi ale existenței unui atac chimic, dar nu vor stabili cine se face responsabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri