Cum s-au schimbat discursurile liderilor europeni și americani după atentatele de la Paris

Data publicării:
Atacuri Paris GettyImages noiembrie 2015

Cu doar o zi înaintea atentatelor de la Paris, liderul de la Casa Albă vorbea despre organizaţia Statul Islamic şi sugera că situaţia este, oarecum, sub control.

Reporter: Dar ISIS prinde putere, nu-i aşa?

Barack Obama, preşedintele SUA : Ei bine, nu cred că (n.red. - Statul Islamic) prinde putere. Ceea ce este adevărat este că, de la început, scopul nostru a fost, mai întâi, să-i oprim. Şi i-am oprit. Nu au câştigat teren în Irak şi Siria, se vor muta, vor pleca, dar nu se observă acest marş sistematic al ISIS pe teren.

La câteva zile de la atentate, preşedintele american şi-a modificat uşor evaluarea.

Barack Obama, preşedintele SUA: Am avut ocazia să discutăm nu doar de necesitatea continuă de a creşte presiunea asupra ISIS şi despre colaborarea noastră pentru a transmite mesaje lumii musulmane şi de a colabora cu aceasta pentru a preveni radicalizarea şi de a preveni astfel de atacuri oribile precum cele văzute recent în Paris.

Înainte de atentatele de la Paris, preşedintele francez vorbea despre schimbarea de regim din Siria şi de suferinţa refugiaţilor care fug din calea luptelor.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: Confruntaţi cu ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, trebuie să ne asigurăm că există o tranziţie politică în Siria şi să nu rămânem blocaţi într-un război în care vedem clar cine sunt victimele: populaţia civilă care fuge din ce în ce mai multe zone de război.

După atentatele de la Paris, liderul de la Elysee l-a scos pe Bashar al-Assad din discurs şi s-a concentrat exclusiv asupra duşmanului comun al Parisului şi Damascului, Statul Islamic.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: Necesitatea distrugerii Statului Islamic este un subiect care priveşte întreaga comunitate internaţională. Am cerut, prin urmare, Consiliului de Securitate să susţină o şedinţă de urgenţă cât mai rapid posibil, pentru a adopta o rezoluţie referitoare la scopul nostru comun, lupta împotriva terorismului.

Angela Merkel a fost indirect implicată în ameninţările teroriste ale ISIS. Îşi anunţase prezenţa la meciul Germania-Olanda de la Hanovra, partidă care a fost anulată. Iar stadionul a fost evacuat.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Am fost de acord că această provocare nu poate fi combătută militar, ci prin măsuri multiple. O parte a acestora o reprezintă cooperarea serviciilor de informaţii şi cooperarea internaţională în privinţa supravegherii comunicaţiilor prin internet.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit, de asemenea, despre o cooperare internaţională contra terorismului.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Înţelegem foarte bine că victoria contra ameninţărilor teroriste şi ajutorarea milioanelor de oameni care şi-au pierdut locuinţele este posibilă doar prin unirea eforturilor întregii comunităţi internaţionale. Iar referitor la această ameninţare teroristă, am văzut coşmarul care a avut loc recent la Paris. Suntem alături de cei care au fost afectaţi. Dar rămânem fermi în unirea eforturilor pentru lupta eficientă contra ameninţării teroriste. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri