Dosar internațional. Populiștii | Politica fricii în SUA și Europa

Data publicării:
Donald Trump GettyImages-500116120

Sunt oamenii care fac politică din frică. Cei care adună voturi cu discursuri despre prăbuşirea unui anumit stil de viaţă. Politicieni care vor garduri, graniţe şi multe arme. Nu contează dacă au sau nu dreptate, pentru că vorbesc suficient de tare pentru a acoperi vocile mai moderate. Sunt populiştii. În Europa, populiştii de dreapta sunt la putere în Ungaria şi Polonia şi în coaliţii de guvernare în Elveţia şi Finlanda. Iar în Statele Unite, există fenomenul Donald Trump, un personaj care a provocat un cutremur în politica americană şi care, în ciuda sau poate tocmai datorită controverselor în care este implicat mereu, rămâne fruntaş în sondajele interne ale Partidului Republican.

Donald Trump. Viktor Orban. Marine le Pen. Din Statele Unite şi până în Europa, populismul de dreapta a luat avânt în ultimii ani. Cauzele sunt numeroase, dar totul începe de la teama pe care o resimt oamenii în faţa schimbărilor din jurul lor, scrie The Economist, într-un articol care analizează pericolul din spatele acestui val de naţionalism.

Dincolo de teamă, mai e dezamăgirea provocată guvernările moderate şi de politicienii care au pierdut, pur şi simplu, contactul cu cei care i-au votat. Pe urmă, ameninşarea teroristă şi frica pe care o produce, toate exploatate din plin de politicienii radicali.

The Economist: „Din luna octombrie, domnul Trump, dar şi Ted Cruz şi Ben Carson - care sunt mai puţin jignitori, dar cam la fel de radicali - au avut constant împreună în sondaje susţinerea a peste 50% din electoratul Partidului Republican. În Europa, populiştii sunt la putere în Ungaria şi în Polonia şi în coaliţii de guvernare în Elveţia şi Finlanda (asta fără să mai luăm în calcul populismul de stânga reprezentat de Syriza în Grecia). Aceiaşi populişti conduc în sondaje în Franţa şi Olanda, iar susţinerea lor a atins cote-record în Suedia. De asemenea, doamna Le Pen va ajunge cel mai probabil în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2017. Nu e exclus să le câştige. Populiştii diferă, dar în centrul tuturor se află nesiguranţa economică şi culturală”.

Efectele acestei pieţe de populism de dreapta sunt numeroase: teama de imigranţi şi de străini, discriminarea musulmanilor, respingerea principiului corectitudinii politice, xenofobie şi popoare care vor să se întoarcă la ceea ce cred că ar fi „adăpostul graniţelor” lor. Pericolele puteau fi văzute de ani de zile.

Fareed Zakaria, scriitor, analist de politică externă: „Democraţiile liberale occidentale se trasformă într-un un fel de supernovă: ceva care îţi ia ochii şi care trebuie admirat la marginea Universului şi care devine tot mai lipsit de conţinut aici, acasă. Cineva numea acest fenomen „scleroză democratică”. Este vorba despre incapacitatea sistemului nostru democratic de a face ceva cu adevărat. Pur şi simplu nu mai reuşeşte să rezolve problemele ţării, să facă planuri şi să clădească ceva pentru viitor. Există o creştere îngrijorătoare a iliberalismului în Vest. Este o realitate care se manifestă în mai multe feluri şi în mai multe locuri. Se poate vedea în ascensiunea partidelor naţionaliste în Europa. Se poate vedea în accentuarea intoleranţei faţă de imigranţi şi faţă de romi”.

Fareed Zakaria: „Sunt puţin îngrijorat de soarta democraţiei în locuri îndepărtate precum China, dar mă îngrijorează foarte mult ce se întâmplă în Statele Unite şi în Europa, iar toate acestea sunt legate între ele”.

Donald Trump plusează la fiecare scandal

Donald Trump vrea să devină candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale. Şi spune tot ce îi trece prin minte, oricât de şocante ar putea fi spusele sale. Iar când provoacă un scandal, plusează, pentru că toate aceste controverse l-au adus și menținut pe prima poziție în cursa internă.

De când şi-a început campania electorală, în iunie 2015, Donald Trump este neîntrecut în cantitatea de comentarii sexiste, rasiste, xenofobe şi pur şi simplu jignitoare. Magnatul nu a ocolit pe nimeni: femei, străini, presă şi alţi politicieni - a insultat pe oricine i-a stat sau doar i-a apărut în cale:

Aceşti oameni nu sunt cei mai buni! Când Mexicul îşi trimite oamenii aici, nu îi trimite pe cei mai buni dintre ei! Nu te trimite pe tine sau pe tine. Sunt trimişi oamenii care au multe probleme şi aduc aceste probleme aici. Aduc droguri, infracţiuni, sunt violatori şi unii dintre ei îmi imaginez că sunt oameni buni”.

„Hei, nu spun că sunt proşti, chiar îmi place China! Tocmai i-am vândut cuiva din China un apartament cu 15 milioane de dolari”.

„Cred că m-aş înţelege foarte bine cu Vladimir Putin. Chiar cred asta”.

Aud că vrem să luăm 200.000 de sirieni. Ascultaţi: ar putea fi membri ISIS, nu am de unde să ştiu! Aţi mai văzut o asemenea migraţie? Îi avertizez de acum pe cei care vin aici din Siria, în cadrul acestei migraţii în masă, că, dacă voi câştiga, dacă voi câştiga, se duc toţi înapoi. Se duc înapoi! Vă spun că se duc înapoi!”.

„Donald J. Trump cere o interdicţie totală şi completă pentru musulmanii care vor să intre în Statele Unite, până în momentul în care reprezentanţii ţării noastre vor putea să îşi dea seama ce naiba se întâmplă!”.

Voi fi cel mai bun creator de locuri de muncă dintre preşedinţii lăsaţi de Dumnezeu pe pământ, vă pot spune asta! Sunt foarte bogat! Vă arăt imediat. Cred că sunt o persoană simpatică. Cei care mă cunosc mă plac”.

Mândru de fiica lui, Ivanka, Donald Trump i-a lăudat frumuseţea, într-un interviu din septembrie 2015. A mers, însă, ceva mai departe decât s-ar duce orice tată mândru de copilul său.

"Dacă nu aş fi însurat şi, ştiţi voi, tatăl ei...", a spus magnatul american, în Rolling Stone. Este o idee pe care Donald Trump a mai exprimat-o, amuzat, şi în trecut:

„Are un corp foarte frumos. Am mai spus că, dacă Ivanka nu ar fi fiica mea, poate aş avea o relaţie cu ea”.

Personajul Sarah Palin

Ca şi cum controversele de pana acum nu ar fi fost de-ajuns, campania lui Donald Trump primeşte o infuzie de scandal. Poartă numele Sarah Palin, fost guvernator al statului Alaska şi candidată la vicepreşedinţia SUA în 2008. Sarah Palin este, probabil, singurul personaj politic care vorbeşte chiar mai fără perdea decât Donald Trump.

Sarah Palin: „ Domnule Trump, aveai dreptate! Ia uită-te acolo, în loja presei. Li se învârte capul celor din presă! O să fie atât de distractiv! Sunteţi pregătiţi să faceţi America mare din nou? Doar un candidat a dovedit că este maestrul negocierilor! Nu este vândut nimănui, este devotat numai poporului! Cât de reconfortant! Nu ne mai învârtim în jurul cozii! Soldaţii noştri merită tot ce e mai bun! Voi meritaţi tot ce e mai bun! El e din sectorul privat, nu e un politician! Să vă aud zicând "aleluia!". Sunteţi pregătiţi de un comandant suprem care îi va lăsa pe războinicii noştri să-şi facă treaba şi să distrugă ISIS? Sunteţi pregătiţi pentru cineva care ne va securiza graniţele, ne va proteja locurile de muncă şi casele? Sunteţi pregătiţi să faceţi America mare din nou? Sunteţi pregătiţi să îl ajutaţi pe Trump? Eu sunt aici, ca să-l susţin pe următorul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump! În urmă cu opt ani, am avertizat că Obama promitea o schimbare fundamentală a Americii şi că asta va însemna că va lua mai mult de la voi şi că America va ajunge mai slabă pe scena mondială şi că vom ajunge, foarte curând, de nerecunoscut. Ei bine, iată singura promisiune pe care Obama a respectat-o. Şi, amuzant... ha ha... Ba nu e amuzant! Acum, unii dintre ei (conservatori, n.r.) spun că Trump şi susţinătorii lui nu sunt suficient de conservatori! Doamne, Dumnezeule! Ce ştiu oamenii ăştia despre conservatori?! Dumnezeu să vă binecuvânteze, Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite ale Americii şi Dumnezeu să-l binecuvânteze pe următorul preşedinte al Statelor Unite, Donald J. Trump!

Donald Trump: „O să le facem viaţa un iad!”

Stridentul Viktor Orban

Un personaj politic strident care sfidează regulile jocului este Viktor Orban, aliatul rebel a cărui viziune îngrijorează Europa. Are agendă proprie şi nu îi pasă pe cine supără. Nici în ţară, nici în Uniunea Europeană.

Viktor Orban: „Noul stat pe care îl construim în Ungaria este un stat iliberal, nu este un stat liberal. Nu respinge valorile fundamentale ale liberalismului, ca libertatea, şi aş mai putem spune câteva, dar nu pune această ideologie în centrul organizării statale, ci conţine o abordare diferită de aceasta, specifică, naţională”.

Este viziunea politică al lui Viktor Orban şi nu ratează nicio ocazie să vorbească despre ea. Şi e vorba despre democraţie fără prea multă libertate şi un stat national conservator, în care orice valoare culturală venită din exterior trebuie privită cu scepticism.

Viktor Orban: „Nu toate democraţiile sunt în mod automat unele liberale. Dacă cineva susţine că democraţia este în mod automat liberală, încearcă să impună o școală de gândire în detrimentul celorlalte și noi nu vom accepta asta”.

Naţionalismul şi conservatorismul lui Viktor Orban s-au văzut cel mai bine anul trecut, în timpul Crizei refugiaţilor. Liderul de la Budapesta nu s-a sfiit să spună răspicat că Ungaria nu este dispusă să primească refugiaţi şi A ridicat graniţe acolo unde ele dispăruseră de mulţi ani. A spus că el apără astfel identitatea naţională, dar şi identitatea creştină a Europei.

Viktor Orban: „Dacă cetăţenii maghiari consideră că situaţia este perfectă exact cum este acum, nimeni nu are dreptul să ne spună să ne schimbăm obiceiurile. Cred că fiecare stat are dreptul de a decide dacă vrea să trăiască alături de comunităţi numeroase de musulmani. Este dreptul lor. Dacă decid că vor, atunci să trăiască împreună. Dar noi nu vrem asta. În opinia mea, avem dreptul de a nu trăi alături de comunităţi numeroase de musulmani”.

Pentru a-şi face şi mai bine înţeles mesajul, Viktor Orban a nu s-a sfiit să pună semnul egal între refugiaţi şi terorişti: „Este limpede legătura între creşterea imigraţiei ilegale în Europa şi faptul că terorismul câştigă teren. În mod interesant, pentru ţările anglo-saxone, acest lucru este evident, iar restul neagă. MUSCA Este limpede, de asemenea, că din marea masă (n.r. de imigranţi ilegali), pur şi simplu nu putem să identificăm pe cei care ne sunt ostili, pe terorişti”.

Viktor Orban a avut o perspectivă proprie, specială şi în disputa Rusia - Occident, generată de anexarea Crimeei.

A mers de braţ cu Putin atunci când partenerii din Uniunea Europeană pedepseau Moscova cu sancţiuni. A spus adio FMI-ului si Comisiei Europene şi a preferat, în schimb, să facă o uriaşă înţelegere financiară cu Moscova.

Viktor Orban: „Ungaria are nevoie de Rusia. Cooperarea şi bunele relaţii nu sunt doar în interesul Ungariei, ci şi al întregii Europe. Excluderea Rusiei din Europa nu este rezonabilă”.

Marine Le Pen vrea să scoată țara din NATO

Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, partidul de extremă dreapta cu o îngrijorătoare ascensiune. Marine le Pen vrea să scoată Franţa din NATO şi din zona Euro şi pe imigranţi din Franţa.

Marine le Pen conduce din 2011 extrema dreaptă din Franţa, timp în care a înregistrat succese la care puţini s-ar fi aşteptat. A reuşit să aducă Frontul Naţional pe primul loc în turul întâi al alegerilor regionale din decembrie 2015, chiar dacă în turul al doilea nu a câştigat nicio regiune. Deşi mult mai calculată în declaraţiile radicale decât tatăl ei, Jean-Marie le Pen a avut numeroase luări de poziţie extrem de controversate, mai ales când a venit vorba de imigraţie.

Marine le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa: „Pentru a rezolva problema romilor, trebuie să ţinem cont de două elemente majore. În primul rând, trebuie să ne controlăm politica de imigraţie şi frontierele. În al doilea rând, trebuie să implementăm o politică de descurajare, adică să îndepărtăm toate elementele care atrag imigraţia, tot ce a făcut din Franţa cea mai atractivă ţară pentru imigranţii clandestini - pentru că romii sunt clandestini”.

La fel ca alţi politicieni din extrema dreaptă de pe continent, pilonul retoricii lui Marine le Pen se referă la suveranitatea franceză, despre are crede că a fost furată de alte cancelarii.

Marine le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa:„Trebuie să recăpătăm controlul asupra frontierelor noastre. Trebuie să suspendăm de îndată spaţiul Schengen, pentru a putea monitoriza cine intră, cine iese, ce fel de arme trec graniţele noastre. Trebuie să oprim imigraţia. TC 01.07 MUSCA Vă spun foarte clar că, mai presus de orice, trebuie să oprim construcţia de moschei noi, pentru a se putea verifica de unde vine finanţarea pentru ele”.

Marine le Pen: „Vă mulţumim, doamnă Merkel, pentru că ne-aţi făcut plăcerea de a veni, astăzi, aici, însoţită de "vicecancelarul provinciei franceze". Domnule vicecancelar, mi-ar fi plăcut să vă pot numi "domnule preşedinte al Republicii", din respect pentru funcţia dumneavoastră, dar, la fel ca predecesorul dumneavoastră, nu vă exercitaţi mandatul de preşedinte. Un preşedinte al Republicii franceze nu poate ignora constant interesele Franţei. Interesele Franţei nu înseamnă să se supună unor politici decise la Berlin, Bruxelles sau la Washington. Treaba dumneavoastră este să ne apăraţi suveranitatea!”.

Marine le Pen se împotriveşte cu vehemenţă federalismului Uniunii Europene şi vrea ca Franţa să părăsească treptat zona euro.

Uniunea Europeană să se ducă naibii! Alinierea Franţei la nişte politici europene imbecile reprezintă azi un obstacol la adresa securităţii francezilor. În prima linie a acestor politici imbecile se află problema imigraţiei în masă”.

Şi asta nu e tot. Marine Le Pen crede că NATO nu îşi justifică existenţa şi vrea ca Franţa să părăsească Alianţa nord-atlantică: „Noi susţinem ieşirea Franţei din NATO. MUSCA Vrem să ne dezvoltăm relaţiile cu Rusia, fără a rupe relaţiile cu SUA. Credem că Franţa trebuie să aibă relaţii cu toate marile naţiuni ale lumii”. 

Citiți și: 

INTERVIU. Politica fricii și succesul ei. Explicațiile unui expert

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri