Egipt. Liderul Frăției Musulmane a fost arestat

Data publicării:
egipt-3

A fost numit un premier interimar, care a promis că va oferi islamiştilor posturi ministeriale.Autorităţile de la Cairo încearcă să alcătuiască un guvern, la o săptămână de la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi. A fost numit deja un premier interimar, care a promis că va oferi islamiştilor posturi ministeriale. Însă atât Frăţia Musulmană, cât şi opoziţia laică au respins planul de trecere la un guvern democratic, prezentat de preşedintele interimar. 

Violenţele continuă în peninsula Sinai, unde atacurile militanţilor islamişti asupra unor puncte de control ale poliţiei s-au soldat cu doi morţi.

Cel care va conduce guvernul de tranziţie de la Cairo este economistul Hazem el-Beblawi. El va fi secondat de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Mohamed El-Baradei, care va ocupa funcţia de vicepremier, fiind însărcinat cu afaceri externe. Numirea lui el-Beblawi, fost ministru de finanţe, arată că noile autorităţi vor să se concentreze pe rezolvarea problemelor economice. Frăţia Musulmană a respins în stradă aceste numiri.

„Preşedintele legitim al Egiptului este Mohamed Morsi. Doar el are dreptul să desemneze un prim-ministru”, a spus un membru al Fraților Musulmani.

În acelaşi timp, preşedintele interimar numit de armată a prezentat o declaraţie constituţională, care prevede revizuirea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare, urmate de alegeri prezidenţiale, cel mai probabil în februarie anul viitor. Declaraţia a fost respinsă de Frăţia Musulmană, dar şi de opozanţii anti-Morsi. Aceştia s-au supărat că nu au fost consultaţi la elaborarea proiectului. Planul a fost salutat însă de Statele Unite, care vor ca la procesul de tranziţie să ia parte toate părţile implicate.

„Dorim să vedem un guvern cuprinzător, care abordează multiplele probleme politice, economice şi sociale ale Egiptului, care să construiască în acelaşi timp un consens mai larg", potrivit Departamentului de Stat.

În semn de sprijin pentru noile autorităţi de la Cairo, Arabia Saudită a promis un ajutor de 5 miliarde de dolari, iar Emiratele Arabe Unite, 3 miliarde dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri