Virusul Zika. OMS: Statele europene trebuie să se pregătească să protejeze populaţia

Data publicării:
zika eprubeta analize - GettyImages-507416672

„Ţările europene sau oricare altă ţară unde există posibilitatea existenţei ţânţarului prin care este răspândit virusul Zika ar trebui să se pregătească pentru informarea populaţiei cu privire la posibilele riscuri şi măsurile de protejare”, afima Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Virusul a ajuns şi în Irlanda, după ce doi localnici au călătorit în America de Sud.

„Cu transportul modern, care este foarte eficient, foarte rapid, o persoană poate fi aici azi, este înţepată de un ţânţar şi află că s-a îmbolnăvit după ce a călătorit mii de kilometri”, spune Julius Lutwama, Institutul pentru Virusologie din Uganda.

Cazul de transmitere sexuală din Texas a determinat autorităţile irlandeze şi britanice să emită noi recomandări. Astfel, cei care se întorc din zonele afectate şi prezintă simptome de infecţie cu Zika, trebuie să evite timp de şase luni contactele sexuale neprotejate. Chiar şi în cazul celor care nu prezintă simptome, autorităţile recomandă acelaşi lucru timp de o lună. Sunt încă multe semne de întrebare, la care specialiştii nu au încă un răspuns.

„Studiem să vedem dacă o femeie care s-a vindecat de Zika înainte de a rămâne însărcinată poate totuşi să transmită virusul copilului”, declară Paolo Zanotto, cercetător la Universitatea Sao Paulo.

Peste Ocean, statul american Florida a înregistrat şase cazuri noi şi a plasat patru comitate în stare de urgenţă. Clima umedă a Floridei este propice ţânţarilor, iar de acolo, boala s-ar putea răspândi în toată America. Între timp, Brazilia anunţă că legătura dintre Zika şi microcefalie este sigură.

Cercetătorii şi oamenii noştri de ştiinţă afirmă categoric şi fără urmă de îndoială că există o corelaţie clară între epidemia de microcefalie şi epidemia de Zika din Brazilia. Dovezile că virusul Zika provoacă microcefalia sunt multiple şi categorice”, spune Marcelo Castro, ministrul brazilian al Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri