George Soros avertizează: Obama ar putea face un troc cu Putin

Data publicării:
george soros resized - mfax

George Soros și-a publicat analiza sub titlul „Trezește-te, Europa!” FOTO: AFP/MEDIAFAX

În opinia lui George Soros, Vladimir Putin va aștepta rezultatele alegerilor legislative din Ucraina de la 26 octombrie și apoi îi va oferi președintelui Petro Poroșenko un acord pentru gaz și alte beneficii pe care le dorește, cu condiția să numească un premier care să-i convină liderului de la Kremlin. Asta ar exclude pe oricine asociat cu forțele ce l-au dat jos pe Viktor Ianukovici, adică pe cei care au manifestat luni de zile pe Euromaidan. Totuși, miliardarul consideră că este puțin probabil ca Poroșenko să accepte o asemenea ofertă. În cazul în care ar face-o, rezistența de pe Maidan s-ar revigora, spune Soros.

Putin ar putea atunci să transforme totul într-o victorie mai mică, dar încă la îndemnână: până în iarnă, ar putea deschide cu ajutorul forței un coridor din Rusia către Crimeea și Transnistria. Sau, ar putea pur și simplu să stea deoparte și să aștepte colapsul economic și financiar al Ucrainei. Bănuiesc că ar putea păstra ca rezervă și perspectiva unui mare târg prin care Rusia ar ajuta Statele Unite împotriva ISIS – de pildă, nemaitrimițând Siriei cele 300 de rachete promise și asigurând astfel supremația aeriană a Statelor Unite. În schimb, Rusiei i se va permite să-și urmeze planurile în „imediata vecinătate”, așa cum sunt numite multe dintre națiunile cu care are graniță comună. Ce e și mai rău e că președintele Obama ar putea accepta un asemenea târg”, scrie George Soros.

Adjunctul șefului administrației de la Kremlin a declarat că atât timp cât există Putin, există și Rusia. Nu este Putin, nici Rusia nu este, a spus oficialul. El susține că populaţia s-a unit în jurul preşedintelui Vladimir Putin, în contextul crizei dintre Rusia și Occident, considerată cea mai dificilă perioadă de după războiul rece.

În aceste condiții, miliardarul George Soros a cerut UE și FMI să împrumute 20 de miliarde de dolari Ucrainei. El consideră că în acest fel s-ar răspunde „sfidării” lansate de Rusia la adresa principiilor și valorilor pe baza cărora a fost fondată Uniunea Europeană.

Acțiunile Rusiei în Ucraina, odată cu anexarea peninsulei Crimeea și sprijinul militar acordat rebelilor separatiști din Est, reprezintă o „sfidare la adresa înseși existenței Europei”, a declarat George Soros într-o conferință de presă. „Problema este că nici liderii europeni, nici populația nu înțeleg deplin ce implicații are această provocare”, a spus Soros.

El a pledat în favoarea unui ajutor masiv pentru Ucraina, care tocmai a cerut Bruxelles-ului două miliarde de euro pentru a o ajuta să-și plătească facturile la gaz.

Lui Soros îi pare rău că UE a optat pentru austeritate ca mod de a reacționa la criza financiară, ceea ce a dus la un succes al euroscepticilor la ultimele alegeri. „Europa s-a pierdut pe drum”, consideră Soros. Iar Rusia, pe care miliardarul a descris-o drept un „stat mafiot”, a dovedit că este superioară într-un anumit sens, mai flexibilă și luând tot timpul prin surprindere.

Sancțiunile economice luate de UE împotriva Rusiei sunt „un rău necesar, dar ele consolidează deflația și criza în Europa”, consideră Soros. „E necesar un stimul”, spune Soros, în opinia căruia a ajuta Ucraina este un fapt mai important decât sancțiunile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri