Premieră în al treilea guvern al cancelarului Angela Merkel: o femeie va conduce Ministerul Apărării

Data publicării:
merkel-1

Cancelarul Angela Merkel a anunţat componenţa noului guvern de coaliţie cu social-democraţii. Nouă miniştri sunt creştin-democraţi, iar şase portofolii revin partenerilor de coaliţie, potrivit algoritmului stablit în negocieri. Cancelarul a făcut o numire surpriză la Ministerul Apărării: a numit o femeie, despre care analiştii spun că ar putea deveni succesoare a Angelei Merkel.

Portofoliile Finanţelor, Armatei, Sănătăţii, Internelor, Educaţiei, Transportului, Agriculturii şi Dezvoltării revin creştin-democraţilor. Angela Merkel a creat un post de ministru responsabil de serviciile de securitate, după întregul scandal privind interceptările NSA. Socialiştilor le-au revenit ministerele Economiei şi Energiei, de Externe, al Muncii, Afacerilor familiei, Justiţiei şi Protecţiei consumatorilor şi mediului.

Unii dintre membrii fostului guvern sunt şi în noua echipă. Unul dintre ei este ministrul ei de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, care va conduce, în opinia cancelarului un minister esenţial pentru „stabilitatea monedei euro şi politicile legate de aceasta, el reprezintă tot ceea ce este important în Europa”.

Angela Merkel a avut însă şi un anunţ surpriză: „Noul ministru al Apărării va fi Ursula von der Leyen. Cei care o cunosc ştiu că a fost întotdeauna interesată de relaţiile internaţionale şi de politicile sociale. Cred că este o bună combinaţie pentru un ministru german al Apărării”, a spus cancelarul aflat la al treilea mandat.

Analiştii spun că Ursula von der Leyen şi-ar fi dorit portofoliul Externelor, care le-a revenit însă socialiştilor. Ginecolog de profesie, ea a fost ministrul Familiei în primul guvern de mare coaliţie din perioada 2005-2009. Vorbitoare fluentă de limbă engleză şi franceză, este unul dintre cei mai populari politicieni din CDU. Actualul portofoliu este un test, spun experţii, întrucât ea i-ar putea succeda cancelarului Angela Merkel.

Liderul socialist Sigmar Gabriel, care va deţine portofoliul Economiei şi Energiei, s-a arătat mulţumit de componenţa guvernului. „Suntem nerăbdători să participăm la guvernare. Nu va fi întotdeauna uşor, ştim asta, tratatele de coaliţie sunt una, implementarea lor este altceva”, a spus el.

Cancelarul german şi noul său guvern îşi vor începe al treilea mandat marţi, după ce vor primi votul Bundestagului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri