Începe Summitul G8 în Irlanda de Nord. Pe agendă: Siria, finanţele zonei euro, economia SUA şi comerţul cu UE

Data publicării:
obama putin

G8 - Grupul principalelor opt state industrializate din lume este format de Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Rusia. Lucrările se desfăşoară luni şi marţi în localitatea Lough Erne, regiunea Fermanagh din Irlanda de Nord.

Citeşte şi: Cu doar o zi înainte de lucrările G8, fostul angajat al Agenţiei Naţionale americane de Securitate Edward Snowden dezvăluie că Marea Britanie a spionat toţi delegaţii prezenţi la reuniunea G20 din 2009, de la Londra

Cu o zi înainte de debutul lucrărilor, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu premierul britanic, David Cameron. Principala concluzie desprinsă din discuţia la nivel înalt s-a referit la situaţia siriană: „Putem depăşi aceste diferenţe (referitoare la acţiuni în regiunea de conflict) dacă recunoaştem că împărtăşim obiective comune: să punem capăt conflictului, să oprim dezmembrarea Siriei, să lăsăm poporul sirian să decidă cine îl conduce, să luptăm împotriva extremiştilor şi să îi învingem”, a declarat premierul britanic la final.

Şeful guvernului de la Londra a mai spus că discuţia cu liderul de la Kremlin a fost „constructivă”, iar subiectul Siria va fi o temă importantă de discuţie la reuniunea G8.

Săptămâna trecută, la Londra au fost arestate zeci de persoane în timpul unei manifestaţii anti-capitalism. Protestatarii au mărşăluit pe străzile capitalei Regatului Unit şi au strigat lozinci contra celor opt state puternic industrializate membre G8. Poliţia britanică este în alertă, având în vedere că astfel de proteste fac parte din peisajul zilnic în preajma şi în timpul reuniunilor G8 şi G20.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri