Întrevedere istorică la New York. Miniştrii de externe din SUA şi Iran au discutat faţă în faţă

Data publicării:
john kerry - 5492088-AFP Mediafax Foto-Drew Angerer-4

Întâlnirea dintre miniştrii de externe, prima din ultimii 30 de ani, a avut loc în prezenţa şefilor diplomaţiilor din celelalte cinci ţări care participă la negocierile privind dosarul nuclear al Iranului - China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Vom încerca să găsim o modalitate de a răspunde întrebărilor ridicate de programul nuclear iranian. O întâlnire şi o schimbare de ton, care a fost binevenită, nu răspunde încă acestor întrebări. Mai sunt multe lucruri de făcut”, a declarat John Kerry, secretarul de Stat al SUA.

Acelaşi amestec de speranţă şi circumspecţie a venit şi din partea Iranului.

Acum trebuie să transformăm vorbele în fapte. Sper că pentru noi este o oportunitate să consolidăm încrederea şi să mergem înainte”, a spus Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului.

SUA au avertizat că nu vor exista concesii în privinţa sancţiunilor aplicate Iranului, până când regimul de la Teheran nu va lua măsuri concrete prin care să demonstreze că nu încearcă să se doteze cu arma nucleară. Potrivit unor surse diplomatice, Iranul ar trebui să îşi diminueze capacităţile de îmbogăţire a uraniului şi să permită reluarea inspecţiilor internaţionale.

Întrevederea confirmă însă deschiderea anunţată de noul preşedinte al Iranului, Hasan Rohani. Într-un interviu pentru „Washington Post”, acesta a declarat că, odată încheiat un acord în problema dosarului nuclear al ţării sale, următorul pas va fi reluarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri