Iranul, dispus la negocieri pe tema programului său nuclear. Discuțiile cu marile puteri vor avea loc la New York

Data publicării:
nuclear

Potrivit analiștilor, va fi pentru prima dată în ultimii 30 de ani când Washingtonul și Teheranul vor avea o întrevedere la un asemenea nivel.

Discuțiile vor avea loc la New York, cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Javad Zarif se va întâlni cu miniștrii de externe din șase țări importante - Marea Britanie, China, Franța, Rusia, Statele Unite ale Americii și Germania. Negocierile vor fi prezidate de înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Catherine Ashton, care a avut deja o primă întrevedere cu oficialul iranian.

Analiștii spun că întrunirea de la New York reprezintă un pas important pentru dezghețarea relațiilor dintre Teheran și Occident - care au fost extrem de reci în ultimii ani. Fostul președinte, Mahmoud Ahmadinejad, a sfidat adesea comunitatea internațională refuzând să renunțe la ambițiile sale atomice. Iar în schimb, Iranul a fost supus unor sancțiuni extrem de dure.

Acum, noul lider moderat de la Teheran, Hassan Rouhani, a anunțat că e gata să reînceapă negocierile pe tema programului nuclear, fără nicio condiție prealabilă. Discuțiile de de la New York vor avea loc într-un moment important pentru Iran. Luni, autoritățile de la Teheran au preluat controlul asupra Reactorului Nuclear de la Bushehr - un proiect civil demarat în anii 70 și finalizat abia acum, după numeroase scandaluri și tergiversări.

Autoritățile iraniene au grațiat și 80 de deținuți, cu câteva zile înaintea întrevederii. Mulți dintre ei fuseseră condamnați pentru participarea la protestele electorale din 2009.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri