Masacru terorist la o universitate din Kenya: aproape 150 de oameni au murit

Data publicării:
ATAC CAMPUS KENYA


ACTUALIZARE 21:45 Cel puțin 147 de persoane, cea mai mare parte studenți, au murit joi în atacul întreprins de un comando islamist la Universitatea din Garissa, în estul Kenyei, potrivit unui bilanț actualizat comunicat de autorități.

Operațiunea întreprinsă de forțele kenyene de securitate pentru a recâștiga controlul asupra Universității – care fusese luată cu asalt în zori – s-a încheiat după aproape 16 ore, cu uciderea a patru teroriști.

Este cel mai grav atac terorist care a avut loc în Kenya în ultimii 17 ani.

Localitatea Garissa se află la circa 150 de kilometri de granița cu Somalia.


Atacatorii au pătruns în clădirea Universităţii Garissa în zori, când cei mai mulţi dintre studenţi dormeau. Au deschis focul asupra paznicilor de la intrare, au lansat mai multe grenade şi apoi au început să tragă la întâmplare. S-a creat o panică generală. Mulţi dintre studenţi s-au ascuns prin dormitoare, alţii au luat-o la fugă pe câmpurile din jur.

„Era în jur de ora cinci dimineaţa, am auzit mai multe focuri de armă. Toţi au început să fugă pentru a scăpa cu viaţă”, a povestit unul dintre ei.

„Vedeţi ce se întâmplă. Am fugit dezbrăcaţi. Nici nu am avut timp să realizăm ce se întâmplă”, spune o tânără.

Cei care nu au reuşit să scape au fost sechestraţi de terorişti. Potrivit martorilor, tinerii au fost împărţiți pe criterii religioase - musulmani şi creştini. Cei dintâi au fost cruţaţi şi lăsaţi să plece, în timp ce mulţi dintre creştini au fost luaţi ostatici sau executaţi.

Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Al Shabaab, un grup islamist ce urmăreşte formarea unui stat islamic în estul Africii, care să cuprindă teritorii din Somalia, Uganda şi Kenya.

Al Shabaab a pus la cale mai multe atacuri în Kenya pentru a sancţiona sprijinul acordat autorităţilor somaleze, în ultimul deceniu, în confruntările cu jihadiştii. Unul dintre cele mai sângeroase atentate comise de militanţii grupării a avut loc în septembrie 2013, la un centru comercial din Nairobi. Atunci, 67 de oameni au murit. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri