Noi violențe la Cairo. Șapte persoane și-au pierdut viața

Data publicării:
egipt

Incidentele au intervenit în timp ce un emisar american se află în capitala egipteană, pentru discuţii cu noile autorităţi.

La chemarea Frăţiei Musulmane, au ieşit în stradă zeci de mii de susţinători ai lui Mohamed Morsi, primul preşedinte al Egiptului ales în mod democratic. Manifestanții au blocat o zonă comercială şi un pod peste Nil. Au aruncat cu pietre în forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Suporterii lui Morsi s-au adunat şi în alte zone din oraş, între care Universitatea din Cairo şi o moschee.

Au fost primele violenţe după ce, săptămâna trecută, peste 50 de simpatizanţi ai preşedintelui destituit au fost ucişi de armată. Prezent la Cairo, adjunctul secretarului de Stat american, William Burns, a făcut apel la calm şi la dialog.

Tranziţia actuală este o nouă ocazie, după Revoluţia din 25 ianuarie (2011 - n.red.) pentru a crea un stat democratic ce protejează drepturile omului şi domnia legii”, le-a transmis acesta manifestanților.

William Burns a dat asigurări că Statele Unite nu se amestecă în situaţia din Egipt.

Numai egiptenii îşi pot decide viitorul. Nu am venit cu soluţii americane şi nu am venit să dau lecţii nimănui”, a spus el.

Atât Frăţia Musulmană, cât şi opoziţia laică, au refuzat să discute cu emisarul Washington-ului. William Burns este primul responsabil american care vizitează Egiptul, după alungarea de la putere a lui Mohamed Morsi.

Deocamdată, Washington-ul a evitat să vorbească despre o lovitură de stat, la Cairo, deoarece aceasta ar însemna suspendarea ajutorului de peste un miliard de dolari acordat de Statele Unite Egiptului, anual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri