Scandalul Panama Papers se extinde. Baza de date poate fi consultată online

Data actualizării: Data publicării:
mossack fonseca GettyImages-519593152-1

FOTO: Guliver/GettyImages

Baza de date poate fi accesată aici: offshoreleaks.icij.org. Căutarea se poate face în funcție de țări sau în funcție de numele companiilor sau al paradisurilor fiscale.

De pildă, rezultatele în cazul căutării cu România sunt acestea: https://offshoreleaks.icij.org/search?utf8=%E2%9C%93&q=romania&c=ROU&j=&e=&commit=Search

Cum era de aşteptat, România figurează printre ţările cu persoane care deţin companii în paradisuri fiscale. De departe, însă, cei mai mulţi oameni care deţin companii offshore sunt cetăţeni ai Statelor Unite, Rusiei si Marii Britanii.

Lista publicată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii este uriaşă. Cuprinde 214 mii de companii offshore, înregistrate în paradisuri fiscale precum Nevada, din Statele Unite, până în Hong Konk şi Insulele Virgine. Numitorul lor comun e că au fost înfiinţate cu ajutorul companiei panameze Mossack Fonseca.

România: 8 firme offshore, peste 200 de nume şi adrese

Rusia: 11.500 firme offshore, 12.000 de nume şi adrese

SUA: 6.000 firme offshore, 14.000 de nume şi adrese

Marea Britanie: 18.000 firme offshore, 10.000 de nume şi persoane.

Cea mai simplă căutare obţine ca rezultat, în privinţa României, 8 firme offshore, 103 adrese şi 109 nume ale unor persoane fizice şi juridice. Lista este, în mare, similară cu cea dezvăluită deja în presa română şi păleşte faţă de numărul de companii offshore înregistrate de persoane fizice sau private din marile ţări al lumii. În top regăsim Rusia, cu peste 11.500 de companii offshore şi aproape 12.000 de nume şi adrese. Statele Unite figurează cu peste 6.000 de firme, peste 14.000 de nume şi adrese. La rândul ei, Marea Britanie figurează cu nu mai puţin de 18.000 de companii offshore şi peste 10.000 de nume şi adrese.

Analiza datelor este în curs de desfăşurare, dar nume grele deja pot fi depistate. Aşa aflăm, spre exemplu, că premierul pakistanez Nawaz Sharif e în prezent omul care deţine cele mai multe companii offshore din toată lumea.

Informaţiile apărute în aşa-numitele dosare Panama, în urmă cu o lună, au provocat un adevărat cutremur în ţările occidentale. Premierul Islandei a fost nevoit să-şi dea demisia. Cel puţin opt ţări au deschis investigaţii oficiale.

Publicarea bazei de date vine la câteva zile după ce sursa documentelor, care se prezintă sub pseudonimul anonim John Doe, a făcut publică o scrisoare în care a declarat că nu lucrează pentru niciun guvern ori serviciu de informaţii şi este dispus să colaboreze cu justiţia.

Scandalul Panama Papers a dezvăluit că mulți oameni bogați din întreaga lume se folosesc de firme aflate în paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor și a unor sancțiuni în țările de unde provin.

Documentele aparțin firmei de avocatură cu sediul în Panama Mossack Fonseca, de unde numele afacerii „Panama Papers” (documentele Panama). Compania de avocatură se apără și spune că nu a comis nimic ilegal.  

După primele dezvăluiri, publicate la începutul lunii aprilie, Panama Papers au compromis reputația unor șefi de stat, în Rusia, Islanda, Argentina, Ucraina, dar și a unor staruri de fotbal (Lionel Messi) sau de cinema (Pedro Almodovar), provocând o undă de șoc ce a forțat comunitatea internațională să treacă la acțiune.  

Citiți AICI alte știri despre scandalul Panama Papers și despre numele care apar în această afacere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri