Petrol și taxe. Reţeta care a făcut din „Statul Islamic” cea mai bogată organizaţie teroristă din lume

Data publicării:
sil

În operaţiunile sale din Siria şi Irak, „Statul Islamic” a copiat reţeta financiară a tabilbanilor din Afganistan și a perfecţionat-o. Asta şi pentru că are mai multe resurse la dispoziţie. Îndeosebi petrol. Organizaţia teroristă a cucerit șapte zăcăminte şi două rafinării în nordul Irakului, la care se adaugă şase dintre cele zece zăcăminte ale Siriei.

Cum toate resursele capturate erau deja în exploatare, „Statul Islamic” nu a trebuit să investeacă vreun ban în funcţionarea lor. îşi permite să vândă foarte ieftin petrolul extras de acolo. Un baril vândut de terorişti costă între 25 şi 60 de dolari, arată datele obţinute de Bloomberg. Cu mult mai puţin decât cotaţia pieţei, de 100 de dolari pe baril. În felul acesta, „Statul Islamic” reuşeşte foarte uşor să le plaseze petrolul intermediarilor care mai apoi îl vând în piaţă în condiţii aparent legale.

Însă petrolul nu este singura sursă de finanţare a „Statului Islamic”, care uneori seamănă cu un guvern naţional, alteori cu o organizaţie mafiotă. Aşa-numitul califat înfiinţat în zonele cucerite din Siria şi Irak are un sistem fiscal propriu. Însă taxele colectate de terorişti sunt mai degrabă taxe de protecţie. Cine nu le plăteşte este ucis, iar cine le plăteşte finanţează instituţiile înfiinţate peste noapte de „Statul Islamic” în teritoriile cucerite.

Spre deosebire de Al-Qaeda, „Statul Islamic” nu se bazează pe donaţii decât într-o foarte mică măsură, ceea ce-i oferă un grad ridicat de independenţă financiară. În vreme ce donaţiile pot fi urmărite şi blocate de autorităţile internaţionale, încasările din petrol sunt mult mai greu de confiscat, câtă vreme există o reţea amplă de intermediari, iar plata se face cu valiza de bani şi în barter, cu diverse bunuri, inclusiv armament.

Totuşi, Occidentul speră că estimările privind fondurile aflate la dispoziţia „Statului Islamic” sunt supraevaluate. La un moment dat se vorbea despre două miliarde de dolari, ceea ce ar face din Statul Islamic cea mai bogată organizaţie teroristă din istorie.

În urmă cu un deceniu şi Al-Qaeda era considerată o organizaţie avută. Însă achetele serviciilor secrete şi ale comisiilor Congresului American au arătat că, de fapt, teroriştii aveau mult mai puţini bani. Nici măcar Osama Bin Laden nu era atât de bogat pe cât se credea. Pe de altă parte, aceleaşi anchete au arătat că teroriştii nici nu aveau nevoie de atât de mulţi bani pentru a fi periculoşi. Înaintea atentatelor de la 11 septembrie, Al-Qaeda funcţiona cu 30 de milioane de dolari pe an. Iar atentatele de la 1 septembrie au costat doar un milion de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri