Petrolier bombardat în Libia de un avion militar. Ministerul de Externe: un marinar român a murit

Data publicării:
araevo 2

ACTUALIZARE 13.20. MAE confirmă moartea marinarului român în Libia.

Ministerul de Externe informează că o rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodat la bordul unei nave aflată în portul libian Derna, Libia, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec. Alţi doi marinari, cetăţeni filipinezi au fost răniţi şi transportaţi la ţărm pentru îngrijiri medicale.

Incidentul a avut loc duminică la bordul unei nave sub pavilion liberian şi cu armator grec, ancorată în portul Derna (Libia).

După incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu.

Potrivit MAE, când nava va ajunge în portul Pireu, reprezentanţii Ambasadei României la Atena vor acorda asistenţa consulară ce se impune în asemenea situaţii tatălui cetăţeanului român decedat, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său.

Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice s-au aflat pe tot parcursul nopţii în contact cu autorităţile locale competente coordonându-şi totodată demersurile.

De asemenea, cele două misiuni diplomatice au menţinut legătura permanentă şi cu tatăl cetăţeanului român decedat, a mai precizat MAE.

În cadrul demersurilor iniţiate pe lângă armatorul navei, s-a obţinut asigurarea din partea acestuia că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.


Petrolierul aștepta în portul Derna, în Libia, controlat de islamiști. Un avion militar ar fi atacat vasul cu rachete. Deocamdată nu se știe cui aparține avionul militar.

Doi marinari și-au pierdut viața, unul din Grecia, unul din România, potrivit companiei grecești care administra petrolierul. Alți marinari, din Filipine, au fost răniți.

Inițial, presa din Grecia anunța de o victimă din această țară. Astăzi, presa din Libia a identificat a doua victimă, un cetățean român.

Nava Araevo transporta aproape 13.000 de tone de petrol, avea 26 de marinari la bord - printre care și trei români, era operată de un armator din Grecia. Potrivit martorilor, o rachetă a lovit partea din față a vasului, dar fără să existe scurgeri de petrol. Petrolierul are 179 de metri lungime, 25 de metri lățime și 15 metri înălțime. 

Potrivit Mediafax, Libia a plonjat în haos de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi după opt luni de conflict, în 2011. Controlată de miliţii, ţara este condusă de două Parlamente şi două Guverne rivale, unul apropiat miliţiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul.

Știre în curs de actualizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri