Punct de cotitură în războiul din Siria. Bombardamentul Rusiei, controversat în Occident

Data publicării:
ashton carter - pentagon - GettyImages-490703086

La nici 48 de ore de la întâlnirea de la New York dintre Vladimir Putin şi Barack Obama, Ministerul rus al Apărării a anunţat că avioanele sale au atacat opt ţinte din Siria, aflate pe teritoriul controlat de Statul Islamic. Ar fi vorba vorba de obiective din apropierea oraşului Homs. Mai multe surse de la Damasc afirmă însă că atacurile ruseşti au vizat trei zone distincte de pe teritoriul ţării, iar opoziția siriană susține că s-au soldat cu moartea a 36 de civili și nu ar fi nicidecum vorba despre luptători jihadiști. Putin este acuzat că îl ajută, de fapt, pe Bashar al-Assad sub pretextul că luptă împotriva terorismului.

Singurul mod în care poţi lupta împotriva terorismului în Siria şi în ţările vecine Siriei este să acţionezi preventiv, să elimini teroriştii în zonele pe care le ocupă”, spunea Vladimir Putin.

Cu câteva ore înaintea raidurilor, Parlamentul de la Moscova aprobase operaţiuni militare în afara teritoriului Rusiei.

Implicarea Rusiei în operaţiunea antiteroristă din Siria se bazează pe legile internaţionale şi este în acord cu cererea oficială venită din partea preşedintelui Siriei”, motiva președintele Putin.

Bombardamentele ruseşti au declanşat, însă, nemulţumirea Occidentului. Mai multe state susţin că atacurile nu i-au vizat pe teroriştii din Statul Islamic, ci pe rebelii care i se opun preşedintelui Bashar al-Assad.

Ashton Carter, șeful Pentagonului ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Rușii i-au informat pe americani de bombardamente cu o oră înainte, dar nu au precizat țintele vizate. Americanii au mai spus că rușii le-au cerut cu precădere să evite spațiul aerian sirian în timpul operațiunii pe care o vor desfășura.

Am fi foarte îngrijoraţi dacă Rusia nu ar viza zone în care acţionează Statul Islamic şi al-Qaida. Atacuri de acest gen ar pune la îndoială intenţia reală a Rusiei de a lupta împotriva Statului Islamic”, a declarat șeful diplomației americane, John Kerry.

Dacă este vorba de acţiuni împotriva Armatei de Eliberare din Siria şi în apărarea dictatorului Assad, atunci acesta ar fi cu siguranţă un pas făcut în spate”, a punctat și premierul britanic David Cameron.

Potrivit analiştilor de politică externă, Moscova a declanşat ofensiva în Siria cu un scop precis.

Atenţia tuturor a fost mutată dinspre Ucraina către Siria. Este fără îndoială o realizare importantă (a lui Vladimir Putin, n. red.). O altă realizare este că Rusia şi preşedintele Putin acţionează acum ca jucători importanţi pe scena mondială”, a subliniat analistul Maria Lipman.

Comunicare între armatele rusă și americană

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a spus miercuri că Moscova și Washingtonul au căzut de acord pentru stabilirea unor linii de comunicare directă între forțele americane și cele ruse, pentru a evita incidentele în teren. Discuțiile pentru stabilirea acestor linii vor începe în următoarele zile, a precizat Carter.

În lipsa unor comunicații directe cu rușii, avioanele americane vor trebui să conteze pe propriile sisteme radar pentru a identifica celelalte avioane din jurul lor și pentru a evita un eventual incident.

În ultimele săptămâni, serviciile secrete americane avertizaseră că Rusia a trimis deja avioane de luptă în Siria, în special în Latakia, oraş controlat de regimul Assad.

Peste 250 de mii de oameni au murit în Siria, în cei patru ani şi jumătate de război civil.  

BIZIDAY | Cine face jocurile?

Situația din Siria a devenit mai complicată după ce Rusia a început să bombardeze mai multe teritorii controlate, cel mai probabil, de rebelii sirieni. Nu ar fi o problemă atât de mare dacă la nici 200 de kilometri depărtare, americanii nu ar efectua propriile lor raiduri și există posibilitatea ca avioane de luptă americane și rusești să se întâlnească în spațiul aerian al Siriei. Surse citate de Foxnews spun că oficiali ai armatei ruse le-ar fi cerut americanilor să nu mai intre în spațiul aerian din nordul Siriei, pe durata efectuării raidurilor rusești. Dacă s-ar conforma, americanii ar recunoaște tacit că Rusia a ajuns să facă jocurile în zonă.

Majoritatea atacurilor americane pleacă de la baza Incirlic din Turcia și dacă s-ar conforma cererilor rusești, aparatele F-16 ar trebui să facă un ocol de aproximativ 1.000 de kilometri. Raza lor de acțiune permite astfel de manevre, dar dacă americanii se conformează, ar echivala cu o recunoaștere a faptului că Rusia a ajuns să facă jocurile în zonă. Oricum ar fi, spațiul aerian din nordul Siriei a ajuns să fie extrem de aglomerat, căci și americanii au bombardat ieri orașele Raqqa și Alep.

Încetul cu încetul, se formează două coaliții. Una condusă de Rusia și din care mai fac parte Siria, Iran și Irak, și alta condusă de americani, care își coordonează atacurile cu Israelul, Arabia Saudită și Iordania. Nu e clar pentru moment unde se plasează francezii și englezii, dar oficiali ai ambelor state au declarat că Rusia nu trebuie să lipsească din lupta cu Statul Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri