„Războiul comercial”. Rusia avertizează Ucraina pe tema semnării unui acord „sinucigaș” cu UE

Data publicării:
TIRURI-Mediafax Foto-Razvan Chirita 1

 

Patronatul ucrainean a anunţat miercuri că mărfuri ucrainene întâmpină dificultăţi la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra în Uniunea Vamală cu Rusia, Kazahstan şi Belarus, condusă de Moscova.

„Serviciile vamale ruse au luat măsuri preventive legate de pregătirea modificării reglementării controalelor în cazul în care Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană", a declarat Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti, relatează Mediafax.

„Pentru moment, încă nu am tras concluzii (...), însă, din precauţie, ne pregătim să înăsprim controalele vamale, în cazul în care Ucraina va face pasul sinucigaş să semneze un acord de asociere cu UE", a adăugat el.

Premierul rus Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean Mikola Azarov au convenit, în timpul unei discuţii telefonice duminică, asupra faptului că este „indispensabil de rezolvat în manieră constructivă" problemele comercial-economice apărute recent, potrivit unui comunicat al Guvernului rus.

Autorităţile ruse neagă însă că ar fi declanşat un „război comercial" motivat politic împotriva vecinului ucrainean. Însă patronatul ucrainean apreciază că măsurile aplicate la vama rusă ar suspenda, "de facto, exporturile pentru o durată nedeterminată".

Relaţiile dintre Kiev şi UE s-au degradat considerabil după încarcerarea, în 2011, a fostului premier Iulia Timoşenko, ce ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, condamnare denunţată de UE ca fiind o persecuţie politică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri