Stare de urgență în Egipt. 278 de persoane au fost ucise în confruntările dintre susţinătorii fostului preşedinte şi forţele de ordine

Data publicării:
LUPTE EGIPT 5485440-AFP Mediafax Foto-MAHMOUD kHALED-4

Actualizare 23.55. Potrivit Ministerului Sănătăţii, evenimentele dela Cairo s-au soldat cu moartea a 278 de oameni, în mare parte civili.

Ministerul de Interne susţine că 43 de poliţişti şi-au pierdut viaţa în ciocnirile cu manifestanţii.

________________________________________________________ 

Starea de urgență va dura o lună. „Măsura a fost luată pentru că securitatea și ordinea națiunii sunt amenințate de un sabotaj deliberat, din cauza atacurilor asupra unor clădiri publice și private și din cauza pierderii de vieți omenești, pierderi provocate de grupurile extremiste”, a spus președinția.

Taberele fuseseră ocupate de susținătorii fostului președinte Mohamed Morsi, înlăturat de la putere în iulie.

Ministerul egiptean al Sănătății spune că 149 de persoane au fost ucise, dar Frații Musulmani vorbesc despre 2.000 de morți. 

Printre victime se numără şi un cameraman al postului Sky News Arabia. Premierul britanic David Cameron a reacționat imediat după eveniment. „Sunt îndurerat de moartea cameramanului Mick Deane, gândurile mele merg către familia acestuia și către echipa Sky”, a spus el, citat de Sky News. Cameramanul, în vârstă de 61 de ani, lucra pentru Sky News de 15 ani și avea doi copii.

După acțiunea forțelor egiptene, vicepreședintele Mohamed ElBaradei și-a dat demisia.

Miercuri dimineață, buldozerele au intrat în taberele protestatarilor.  Ultimatumul dat protestatarilor a expirat încă de săptămâna trecută, odată cu încheierea Ramadanului.

Mii de islamişti erau baricadaţi în cele două pieţe şi deciși hotărâţi să nu plece, iar Frăţia Musulmană a făcut apel la noi manifestaţii. 

MAE urmăreşte cu preocupare evoluţiile din Egipt

MAE eplânge pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile materiale, informează ministerul, menţionând totodată că Ambasada la Cairo este în contact cu cetăţenii români prezenţi în Egipt şi este pregătită să acorde ajutorul necesar, în caz de nevoie.

„Ministerul Afacerilor Externe român susţine apelul Înaltului Reprezentant UE Catherine Ashton privind necesitatea ca toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere pentru stoparea confruntărilor violente şi restabilirea calmului. De asemenea, reiterează necesitatea respectării drepturilor fundamentale ale omului şi libertăţilor cetăţeneşti şi încurajează dialogul dintre toate părţile implicate pentru identificarea soluţiilor optime pentru reluarea procesului politic de tranziţie democratică", se arată într-un comunicat transmis miercuri de MAE.

Ambasada României la Cairo este în contact cu cetăţenii români prezenţi în Egipt şi este pregătită să acţioneze în funcţie de situaţie pentru a le acorda ajutorul necesar, în caz de nevoie, menţionează sursa citată.

Comunitatea internațională este indignată

 Comunitatea internaţională a condamnat în unanimitate dispersarea violentă de către forţele de ordine egiptene a susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, Ankara denunţând un „masacru", relatează Mediafax.

Preşedintele turc Abdullah Gül a denunţat o operaţiune „inacceptabilă" a poliţiei egiptene împotriva susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, care s-a transformat în baie de sânge, temându-se că situaţia din Egipt ar putea degenera într-un conflict similar celui din Siria.

UE a calificat drept „extrem de îngrijorătoare" informaţiile privind zeci de morţi la Cairo în timpul dispersării de către poliţia egipteană a susţinătorilor preşedintelui islamist demis. Ea a cerut tuturor părţilor să „dea dovadă de cea mai mare reţinere".

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, le-a cerut miercuri „tuturor forţelor politice" din Egipt „să împiedice o escaladare a violenţelor", iar Franța a deplâns violenţele din Egipt şi a făcut apel la o „logică de calmare" a situaţiei.

Ministerul britanic de Externe a condamnat „utilizarea forţei pentru dispersarea manifestanţilor" pro-Morsi la Cairo şi a făcut apel la „forţele de securitate pentru a acţiona cu reţinere", după violenţele soldate cu zeci de morţi.

Ministrul iranian de Externe a condamnat un „masacru" în Egipt, într-un comunicat publicat miercuri de agenţia Fars, iar Qatarul, principalul susţinător al Fraţilor Musulmani, a denunţat puternic intervenţia poliţiei egiptene împotriva susţinătorilor preşedintelui islamist demis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri