Trei atacuri teroriste în câteva ore. Adepți ai Statului Islamic lovesc în Franța, Tunisia și Kuweit

Data publicării:
tunisia plaja

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 22:00  37 de oameni au fost omorâţi pe plajele a două hoteluri de lux din staţiunea tunisiană Sousse în urma unui atentat terorist. Cel puţin doi bărbaţi au tras asupra turiştilor. Unul dintre ei, un student, a fost ucis la scurt timp într-un schimb de focuri cu forţele de ordine. Suspectul a fost împuşcat pe o stradă din aproprierea unuia dintre complexurile hoteliere.

Printre victimele atacului sunt turişti din Marea Britanie, Germania si Belgia.

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că, până acum, nu are informaţii despre vreun român care ar fi fost ucis sau rănit în atentat.  

În ceea ce priveşte numărul şi identitatea atacatorilor, informaţiile sunt încă neclare. Ministerul de Interne din Tunisia a precizat că unul dintre suspecţi era student şi nu avea antecedente penale. Un al doilea individ ar fi ajuns în custodia poliţiei suspectat că ar fi participat şi el la atentat.

Atacul armat de pe litoralul tunisian a venit la trei luni după ce mai mulţi bărbaţi au deschis focul într-un muzeu din capitala ţării. Şi atunci, printre victime au fost cetăţeni europeni.

Turismul este un element major al economiei tunisiene. Numai anul trecut, peste şase milioane de oameni au vizitat ţara. Veniturile din această activitate reprezintă 15% din produsul intern brut.



În stațiunea turistică Sousse din Tunisia, cel puţin 28 oameni au fost uciși și alți 20 au fost răniți în apropierea a două hoteluri de lux, frecventate mai ales de turiști britanici.

Ministerul tunisian de Interne a anunțat că au fost trase focuri de armă cu mitraliere Kalaşnikov și că unul dintre criminali a fost ucis. Un al doilea suspect ar fi fost prins ulterior de autorități, dar informația nu a fost confirmată din surse oficiale.

Potrivit unor surse citate de presa internațională, teroriştii au venit cu bărci, pe mare, au coborât pe plajă şi au deschis focul spre turişti.

Ministerul român de Externe a anunțat că, din informațiile de care dispune până acum, printre victime nu există cetățeni români.

Până la această oră nu sunt informaţii conform cărora cetăţeni români ar fi fost afectaţi în urma acestui atentat. Verificările sunt în curs, misiunea diplomatică se află în permanentă legătură cu autoritățile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate, în limita competenţelor legale, dacă situaţia o va impune. Ambasada României la Tunis nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară până la această oră”, a anunțat MAE într-un comunicat.

Atentatul a fost revendicat de organizația teroristă Statul Islamic.

Stare de alertă în Franța după un atac la o uzină chimică

Un bărbat care se declară adept al acestei organizații a provocat haos și în Franța, la şase luni de la atentatul din redacţia ziarului Charlie Hebdo.

Un om a fost decapitat într-o uzină din sud-estul ţării de către adeptul organizației teroriste. Bărbatul, monitorizat până în 2008 de serviciile de securitate, voia să arunce în aer întregul complex. Un pompier a prevenit, însă, tragedia, findcă l-a prins şi l-a predat poliţiei. În acest moment, forţele de ordine caută mai mulţi complici ai bărbatului.

A fost un atentat comis de o persoană, probabil însoţită de o alta, cu un autovehicul care a fost îndreptat către această uzină chimică şi care a lovit rezervoare de gaz. Intenţia lor a fost de a provoca o explozie. Atacul este de natură teroristă, a fost găsit un cadavru decapitat pe care erau inscripţii”, a declarat preşedintele francez Francois Hollande.

Potrivit presei franceze, lângă cadavru a fost găsit şi un drapel al grupării jihadiste Statul Islamic. Alte două persoane au fost rănite uşor în urma unor explozii de mică amploare.

Atacul a avut loc la ora 11:00, ora României. Explozia puternică a zguduit uzina chimică din localitatea Saint-Quentin-Fallavier, situată la 30 de kilometri de Lyon.

Autorul prezumtiv al acestui act criminal a fost prins şi imobilizat de către o persoană aflată la faţa locului, un pompier care a dat dovadă de mult curaj şi care fără teamă, a reuşit să-l reţină pe acest individ”, a declarat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne.

Zona a fost încercuită de poliţie şi trupele speciale ale Jandarmeriei, care au găsit în curtea uzinei trupul decapitat al unui bărbat. Între timp, suspectul a fost dus în arest. El figura în evidenţa serviciilor de informaţii din 2006 şi a mărturisit că a comis atacul în numele organizaţiei Statul Islamic.

În 2006, acest personaj a făcut obiectul unei supravegheri din cauza radicalizării sale. Monitorizarea lui nu a fost reînnoită în 2008. Nu avea cazier”, a spus ministrul de Interne.

A fost primul atentat comis pe teritoriul francez în ultimele şase luni, după cel din Paris, din redacţia ziarului „Charlie Hebdo”. Preşedintele Francois Hollande şi-a anulat participarea la Consiliul European de la Bruxelles şi s-a întors de urgenţă în ţară.

Emoţia nu trebuie să fie singurul răspuns, ci acţiunea, prevenţia şi hotărârea. Trebuie să ne păstrăm valorile şi să nu cedăm niciodată în faţa fricii”, a spus el.

Fabrica atacată este sucursala unei companii americane cu sediul în Pennsylvania. Tocmai de aceea, există voci care spun că atentatul a vizat de fapt interesele americane în Hexagon.

Atentat sinucigaș la o moschee din Kuweit

Un alt atac revendicat de Statul Islamic, al treilea într-o singură zi, a avut loc în Kuweit. Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un atacator sinucigaş a detonat explozibilul aflat asupra sa într-o moschee șiită din capitala Kuweit City. Potrivit autorităţilor, bilanţul victimelor va creşte, pentru că există mulţi răniţi. În plus, în momentul atacului, în moschee se aflau aproximativ 2.000 de credincioşi.

Un membru al parlamentului din Kuweit, Alil al-Salih, a declarat că oamenii erau în genunchi în cursul rugăciunii atunci când a avut loc o explozie puternică, afectând zidurile și tavanul moscheii. El a afirmat că atentatul a fost comis de un kamikaze ce părea să aibă sub 30 de ani.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, potrivit unei declarații postate pe rețele de socializare. Autorul atacului a fost identificat drept Abu Suleiman al-Muwahed și ținta sa a fost „un templu al opozanților” — un termen folosit de gruparea militantă islamistă pentru a se referi la musulmanii șiiți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri