Un avion Carpatair a ieşit de pe pistă la Roma. Mai mulți pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale

Data publicării:
03022013 20petrov-47407

Într-o intervenţie telefonică la Digi24, directorul companiei Carpatair susţine că nici echipajul aeronavei nu a primit informaţii corecte de la sol despre condiţiile meteorologice. Trei persoane au fost rănite mai serios în accidentul aviatic. Doi dintre pasageri au fost internaţi la spitalul Gemelli şi cel de-al treilea la clinica San Camilo, în timp ce ceilalţi pasageri care nu locuiesc în Roma au fost duşi la un hotel.

Actualizare ora 16.00 Compania Alitalia şterge urmele cu orice preţ, după incidentul de noaptea trecută, de la Roma. Sigla companiei a fost ştearsă de pe aparatul care a ratat aterizarea pe Fiumicino. Singura inscripţie vizibilă acum pe aparatul ATR-72 este steagul ţării noastre. Comentatorii din peninsulă spun că astfel Alitalia încearcă să separe numele companiei de incidentul de noaptea trecută şi să limiteze publicitatea negativă. Nicolae Petrov, director al companiei Carpatair, a declarat la Digi24 că Alitalia a cerut permisiunea companiei românești să facă acest demers și a explicat că este un gest de limitare a publicității negative, pentru care nu trebuie culpabilizată. Pe de altă parte, Nicolae Petrov a reiterat că nu există nicio notificare de reziliere a contractului care există între cele două companii.

Actualizare 12.30. Într-un nou comunicat al Carpatair, compania precizează că zborurile în și dinspre Italia sunt operate normal.

„Referitor la informațiile apărute în presă cu privire la decizia Alitalia de a suspenda zborurile Carpatair, acestea se referă doar la cele două aeronave ATR închiriate de Alitalia de la Carpatair care efectuau zboruri între Roma-Pisa și Roma-Bologna. Operarea regulată Carpatair în și dinspre Italia se desfășoară normal”, se spune în comunicat.

Compania românească susține că o decizie în privința operării cu aeronavele ATR 72-500 închiriate de la Carpatair va fi luată de Alitalia în următoarele zile, după elucidarea cauzelor evenimentului din 2 februarie.

Actualizare 11.15. „Nu avem cunoștință să fi avut români la bord, nu vă pot spune. Din informațiile pe care le avem, factorul care putea provoca accidentul este vântul în rafale foarte puternice și care se pare că a fost mult mai puternic decât a fost informat echipajul”, a declarat Nicolae Petrov, director general Carpatair.

„Dintre cei 47 de pasageri, patru au acuzat dureri, au fost transportați la spital. Dintre cei patru, o doamnă are o problemă mai serioasă, are o fractură la femur”, a declarat Nicolae Petrov.

Actualizare 7.00. Presa italiană vorbeşte despre 16 persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

La bord se aflau 46 de pasageri, majoritatea români, dar şi italieni şi un brazilian şi patru membri ai echipajului. Oamenii au trecut prin clipe de groază. „Ne-a fost atât de frică! Am crezut că vom muri. Toată lumea ţipa. În timpul aterizării, avionul s-a lovit de două ori de pământ”, a povestit un pasager în avionul Carpatair, citat de repubblica.it.

După ce au ieşit din avion, pasagerii, mulţi în stare de şoc, au fost duşi într-o sală a aeroportului. Pista pe care s-a produs incidentul a fost închisă provizoriu. Alitalia a afirmat că aterizarea a fost ratată din pricina vântului puternic, dar autoritatea aeronautică italiană a precizat că orice ipoteză este prematură.

„Cauzele ar putea fi multiple, legate în primul rând de condiţiile meteorologice. Toată ziua a fost vânt foarte puternic. E posibil ca vântul să fi contribuit la producerea incidentului”, a declarat Vitaliano Turra, reprezentant Autoritatea de aviaţie civilă ENAC

Actualizare 2.45

Potrivit presei peninsulare, trei persoane au fost spitalizate, cea mai grav rănită fiind o membră a echipajului român, în vârstă de 30 de ani, care a suferit traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, fără ca viaţa să îi fie pusă în pericol. Altă persoană rănită grav acuza probleme la nivelul bazinului.

Avionul, de tip ATR 72, care poartă culorile Alitalia, se află pe iarbă şi este uşor înclinat pe o parte, cu trenul de aterizare rupt, au anunţat pompierii şi autorităţile portuare.

Mai multe anchete au fost lansate de către Agenţia Naţională italiană pentru Securitatea Zborurilor, compania Alitalia şi Parchetul din Civitavecchia, cu scopul de a stabili cu exactitate circumstanţele accidentului.

Pe lângă liniile Ancona-Roma şi Pisa-Roma, Carpatair asigură, de asemenea, legătura Roma-Bolonia, începând din ianuarie.

În urma incidentului, compania Alitalia a suspendat toate zborurile operate de Carpatair pe rutele Roma - Pisa şi Roma- Bologna.

„Suntem impresionaţi de numărul de avarii şi probleme cu care se confruntă această companie. De altfel, eu am alertat autorităţile din domeniul aviaţiei civile, dar nu am primit un răspuns”, a declarat Marco Veneziani, secretarul sindicatului Uil Trasporti, pentru postul de televiziune SkyTg24.

Carpatair a câştigat, în februarie 2012, o licitaţie privind asigurarea anumitor zboruri interne Alitalia, cu două avioane de tip ATR 72-500 de câte 70 de locuri.

Actualizare 2.30

În cursul nopţii, compania Carpatair a remis un comunicat către Digi24, în care se arată următoarele:

„Carpatair confirmă că una dintre aeronavele sale ATR a ieşit din pistă la aterizarea la aeroportul Roma Fiumicino, la 20:32 ora locală, în această seară, în condiţii de vânt puternic de forfecare în apropierea solului.

Toţi cei 46 de pasageri şi 4 membri de echipaj au părăsit avionul pe uşile din spate. 5 pasageri şi un membru de echipaj au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care unul a fost transportat la spital.

Carpatair operează de la începutul anului 2012 cu două aeronave proprii zboruri domestice pentru compania Alitalia, în baza unui contract pe termen lung. Comandantul zborului are o experienţă de 18.550 de ore de zbor, dintre care 9.600 pe ATR, tipul de avion implicat în incident”.

----------------------------------------

Potrivit presei italiene, aparatul este un ATR 72 care efectua cursa internă Pisa - Roma. În stare gravă se află un pasager și o însoțitoare de zbor, aceştia fiind transportaţi de urgenţă la spital.

La locul incidentului s-au deplasat opt maşini de pompieri şi ambulanţe. La bordul aparatului se aflau 46 de persoane. Autorităţile spun că accidentul a fost cauzat de vîntul puternic. Pista pe care s-a produs incidentul a fost închisă provizoriu.

Nu este primul incident în care este implicată o aeronavă Carpatair în Italia. Pe 7 ianuarie în acest an, un avion Carpatair, care a decolat de la Pisa spre Roma, a fost nevoit să revină la sol din cauza unei defecțiuni la bord.

Un alt avion a pierdut combustibil, în decembrie anul trecut, iar în mai, tot în 2012, un aparat Carpatair a fost oprit la sol din cauza unei alarme de incendiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri