Vladimir Putin explică intervenția militară în Siria

Data publicării:
vladimir putin steag 2 oct kremlin ur

Vladimir Putin: „Precizez încă o dată că noi acţionăm în deplină concordanţă cu legile internaţionale, la cererea autorităţilor Republicii Arabe Siriene. Alte ţări care încă participă la astfel de acţiuni o fac ilegal, pentru că nu există o rezoluţie ONU în această privinţă, nu există cerere oficială către ele din partea autorităţilor siriene”.

Totuşi, Vladimir Putin recunoaşte că Rusia şi Statele Unite trebuie să colaboreze în privinţa conflictului din Siria, pentru găsirea unei soluţii politice. Liderul de la Kremlin a admis şi că intervenţia din Siria, în sprijinul regimului Bashar al-Assad, a fost îndelung pregătită. Preşedintele rus exclude însă orice intervenţie la sol.

Reporter: Analizaţi încă posibilitatea de a folosi forţele armate terestre ale Rusiei în Siria?

Vladimir Putin: Nu, este exclus aşa ceva.

Reporter: Indiferent de ce se întâmplă?

Vladimir Putin: Nu. Nu o vom face şi prietenii noştri sirieni ştiu acest lucru.

Vladimir Putin a comentat şi subiectul rachetelor pe care Rusia le-a lansat către Siria, de pe nave staţionate în Marea Caspică. Manevra a luat prin surprindere inclusiv serviciile secrete americane.

Vladimir Putin: „Serviciile secrete americane sunt cele mai bune din lume, să nu aruncăm cu pietre în ele. Sunt printre cele mai puternice, dar nu ştiu totul şi nici nu trebuie să ştie”.

Liderul de la Kremlin le-a reproşat statelor din coaliţia internaţională anti-ISIS că, deşi întreprind de aproape un an lovituri în Siria şi Irak, nu au reuşit să ofere Rusiei o listă cu poziţii ale Statului Islamic.

Vladimir Putin: „Colegii noştri europeni şi americani spun că luptă contra terorismului, însă nu vedem rezultate concrete. Mai mult decât atât, Statele Unite au închis programul de pregătire a aşa-zisei Armate pentru Eliberarea Siriei. Doar patru sau cinci oameni antrenaţi luptă cu teroriştii. Şi au cheltuit 500 de milioane de dolari. Aş fi dorit să ne dea nouă 500 de milioane de dolari. I-am fi cheltuit mai bine pentru lupta contra terorismului internaţional”.

În pofida demonstraţiei de forţă din Siria, Vladimir Putin a precizat că ţara sa nu vrea să intre într-o cursă a înarmării cu ţările occidentale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri