WikiLeaks. Soldatul aflat la originea scurgerii documentelor a primit 35 de ani închisoare

Data publicării:
bradley manning-1

Bradley Manning, soldatul în vârstă de 25 de ani care a furnizat documente secrete site-ului WikiLeaks, a fost condamnat miercuri la 35 de ani de închisoare. Procurorii ceruseră o pedeapsă cu 60 de ani închisoare.

El fusese găsit vinovat, la 30 iulie, de spionaj, dar fusese absolvit de acuzația de colaborare cu inamicul, ceea ce i-ar fi adus o condamnare pe viață. Fostul analist militar și-a petrecut deja trei ani în arest.

Ca urmare, va executa doar 32 de ani de detenţie pentru că i-au fost scăzute cele peste 1200 de zile petrecute deja după gratii. 

În plus, Bradley Manning a rămas fără gradele militare pe care le deţinea şi a fost dat afară din armată. Totuşi, el eligibil pentru eliberare condiţionată. 

Săptămâna trecută, Manning și-a cerut scuze pentru că a făcut rău Statelor Unite și pentru „efectele neașteptate” ale acțiunilor sale.

Organizaţia Amnesty International a făcut deja apel către preşedintele Barack Obama să înlocuiască pedeapsa cu una mai uşoară şi să ordone o anchetă care să expună abuzurile la care cârtiţa WikiLeaks a fost supusă în timpul detenţiei.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, crede că administraţia de la Washington ameninţă voalat orice alt angajat al statului american prin modul în care a tratat cazul Manning. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri