Avalanșă pe Everest. David Neacșu:  În caz de cutremur e mai rău decât orice încălzire globală

Data publicării:
alex gavan

„Acum două zile am vorbit cu el, era în tabăra de bază, pe sudul Everestului. Urmează să îl sun după ce închid cu dumneavostră. Acum două zile mi-a spus că urcă ieri la tabăra doi. El acum se află acolo la 6.400 de metri”, a spus David Neacșu, la Digi24.

„Celălalt român care se află chiar pe partea sudică este președintele federației, Iustin Ionescu, iar pe partea nordică avem un alt alpinist român, Teofil Vlad. Acolo se resimte mai greu orice cutremur, pentru că de la Everest în jos pe partea nordică e plat. Cu Teo nu putem vorbi pentru că face parte dintr-o expediție internațională și un telefon acolo costă cam 6 dolari minutul”, a mai spus David Neacșu.

„Pe partea sudică, nepaleză, a Everestului, condițiile de început ale expediției sunt foarte grele, pentru că e cald și cade gheața. Acea zonă între tabăra de baza și tabăra 1 se numește zona bombei atomice, pentru că în orice moment te aștepți să cadă ceva pe tine. De exemplu, anul trecut au murit 20 și ceva de alpiniști pentru că s-au prăvălit peste ei munți de zăpadă. E zona cea mai periculoasă. În caz de cutremur e mai rău decât orice încălzire globală, pot să cadă miliarde de tone de zăpadă de pe toate fețele Everestului. (Alex Găvan) spunea că încearcă să treacă de zona bombei atomice. Azi mai mult ca sigur e în tabăra doi”, a explicat el.

O avalanșă s-a produs astăzi pe Muntele Everest, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,9 din Nepal. Potrivit bilanțului provizoriu, numărul morților se ridică la circa 700 de oameni din Nepal, dar și din India, țară în care s-a resimțit cutremurul cu o intensitate de până la 6 grade Richter.

Alex Găvan a scris pe Twitter că s-a salvat în ultima clipă din calea avalanșei.

I am now in Base Camp, waiting for good weather to further my acclimatisation and in the same time start the actual...

Posted by Alex Gavan on Friday, April 24, 2015
Citiți și MAE: Nu există vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victime

Ministerul Turismului din Nepal a anunțat că cel puțin opt alpiniști au murit în urma avalanșei de pe Muntele Everest, iar baza a fost grav afectată. 




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri