Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Data publicării:
racheta corea agerpres 8291659 1

Foto: Agerpres

ACTUALIZARE 8:25:  Expertul în securitate Hari Bucur a precizat că testul Coreei de Nord era așteptat de comunitatea internațională. De asemenea, a subliniat că în afara sancțiunilor economice nu pot fi luate prea multe măsuri împotriva Coreei de Nord.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Era oarecum așteptată. Nu e un test care să ia comunitatea internațională prin suprindere. Nimeni nu are un act de cojocul Coreei de Nord acum ca să zic așa. Există o rezoluție ONU care îi interzice Coreei de Nord să lanseze rachete, deși pretextul e un experiment economic sau civil. Coreea de Nord are o economie la pământ și nu are vreo justificare de ce ar trebui să aibă sateliți în spațiu. Toată lumea crede că de fapt este un experiment militar deghizat într-o acțiune civilă cu caracter economic. Statele care sunt direct amennințate de Coreea de Nord: Japonia, SUA și Coreea de Sud au reacționat cel mai rapid. Nord-coreeni îi obligă pe toți aceștia să ia niște măsuri împotriva lor. După limbajul folosit în urma lansării satelitului nord-coreea ar fi altele decât sancțiuni economice, nu știu ce alte măsuri ar putea să mai inventeze. Măsuri să intervină cu trupe ca să le distrugă rachetele sunt puțin probabile. Se va lua în discuție, dar probabil lucrurile vor rămâne ca până acum. Condamnări ferme și sancțiuni economice, care oricum suferă enorm din cauza lor”, a spus expertul în securitate. 

Referitor la propunerea lui Donald Trump de a lăsat problema în mâinile Chinei, expertul în securitate a precizat că magnatul, candidat la președinția SUA, nu are „habar despre ce vorbește”. 

„Am o experiență de ani de zile, am experiență în probleme de securitate, să mă apuc să îl comentez pe Trump mi se pare ridicol. Omul ăsta nu are habar despre ce vorbește. El este foarte popular pentru că are o emisiune, e un miliardar, dar mai departe, e în afară. E de tipul acesta care spune ca să-l audă lumea ce spune. Cum ar putea SUA să convingă China să facă ceva? Iar să o lase pe China să facă ceva mi se pare chiar exagerat. Sancțiunile internaționale au fost aplicate. E o retorică de campanie în SUA. Nu au nici americanii, nici chinezii o soluție alta decât militară impotriva Coreei de Nord. E inacceptabil, nimeni nu vrea să porneasca un razboi acolo”, a declarat Hari Bucur. 

De asemenea, expertul în securitate a subliniat că un război cu Coreea de Nord s-ar încheia rapid.

„Dacă Coreea de Nord continuă să amenințe pacea, atunci se va ajunge la un razboi care se va rezolva foarte repede. La fel ca și în alte războaie din acestea în care intervenția nu e pentru a cuceri un teritoriu, ci pentru a schimba politica unui lider care e în afara tendinței mondiale, după război vor apărea adevăratele probleme. Așa că nimeni nu vrea să se încurce cu asemenea probleme. Și atunci suntem la nivelul retoricii, în speranța că sancțiunile economice vor sărăci și mai mult țara. Ajungem la concluzia că lansarea acestui satelit înseamnă înfometarea a un milion de oameni și în condițiile astea, vor avea și ei o limită”, a subliniat expertul în securitate.

ACTUALIZARE 8:23:  Candidații la președinție republicani au reacţionat imediat, având în vedere că anunţul lansării rachetei a venit chiar în timpul unei dezbateri electorale. Părerea generală a fost că Barack Obama este responsabil pentru agresivitatea Phenianului din ultimul timp, deoarece nu au fost aplicate sancţiunile internaţionale.

Totuși, au fost diferenţe de opinie cu privire la ce se poate face împotriva regimului nord-coreean.

Unul din primele lucruri pe care trebuie să le facem este să extindem capacităţile de apărare antirachetă. Ar trebui să punem rachete interceptoare în Coreea de Sud. Coreea de Sud le vrea”, a spus senatorul din Texas, Ted Cruz.

Donald Trump a susținut că problema trebuie lăsată în mâinile Chinei.

Să lăsăm China să rezolve problema. Pot să o facă rapid şi cu precizie chirurgicală. Asta trebuie să facem cu Coreea de Nord”, a spus magnatul Donald Trump.

Fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, a pledat în favoarea unei intervenții directe în Coreea de Nord.

Următorul preşedinte al SUA trebuie să se implice din nou şi, dacă un atac preventiv ne va garanta siguranţa, ar trebui să atacăm”, a spus Jeb Bush.

Senatorul de Florida Marco Rubio a declarat că o soluție ar putea fi punerea, din nou, a Coreei de Nord pe lista statelor teroriste.  


Lansarea a fost condamnată imediat de Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă, la cererea oficialilor de la Washington, Seul şi Tokyo, au confirmat surse diplomatice. Lansarea rachetei balistice vine la o lună după ce Coreea de Nord a detonat o bombă nucleară.

Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), pe data de 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a fost anunțul televiziunii de stat sud-coreene.

Oficialii de la Tokyo şi Seul susţin că acţiunea Coreei de Nord nu este altceva decât testarea aceleiaşi tehnologii folosite pentru rachete nucleare.

Este absolut inacceptabil că au lansat această rachetă. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU”, a reclamat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă chiar astăzi, la cererea Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, au confirmat diplomaţi, citaţi de France Presse. Discuţiile vor avea loc cu uşile închise.

Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase”, a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama.

Chiar şi China a condamnat acţiunea aliaţilor săi, prin intermediul agenţiei oficiale de presă Xinhua. Pe de altă parte, Japonia nu a încercat să doboare racheta, deşi a trecut pe deasupra teritoriului său, susţine televiziunea publică NHK.

Racheta lansată astăzi, numită Unha, adică Galaxie în coreeană, are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Phenianul nu are voie să facă teste balistice, acestea fiind interzise de sancţiunile internaţionale.

Lansarea rachetei vine la o lună după ce Coreea de Nord a realizat testul nuclear cu numărul patru. Oficialii comunişti spuneau atunci că a fost detonată o bombă cu hidrogen.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri