Drumul Mătăsii a luat naștere dintr-o eroare diplomatică

Data publicării:
drumul matasii

Mătasea a fost cu siguranţă una din cele mai importante descoperiri ale umanității. Nu întâmplător a fost și produsul care a determinat formarea uneia din cele mai timpurii - și mai lungi - rute de comerţ din toate timpurile. Este vorba de Drumul Mătăsii, cu o lungime uriașă chiar și în condițiile de astăzi, de peste 11.000 de kilometri.

Drumul Mătăsii a luat naştere dintr-un eroare diplomatică, în urmă cu peste 2000 de ani. Împăratul Han al Chinei a trimis un emisar pentru a căuta aliaţi împotriva inamicilor săi. Emisarul nu a reuşit să încheie aceste alianţe, dar s-a întors cu informaţii despre culturi şi regate din Asia Centrală necunoscute Chinei până atunci. Pe măsură ce relaţiile dintre aceste regate şi China au devenit tot mai strânse, a început să se dezvolte un comerţ intens între regiuni. Drumul comercial pe care se derulau aceste schimburi de mărfuri s-a extins şi a ajuns până în Asia de Sud-Vest şi Marea Mediterană, respectiv Imperiul Roman, unde mătasea şi alte produse din Răsărit au devenit foarte căutate.

Dar în vremea aceea, negustorii erau deseori atacaţi de triburi nomade din ţările prin care treceau, răvăşite de revolte şi lupte pentru putere. Din cauza aceasta, mult timp, Drumul Mătăsii a fost fragmentat, mărfurile treceau pe la mai mulţi negustori intermediari până la destinaţie.

În secolul al XIII-lea însă, mongolii au realizat cât de important este comerţul pentru dezvoltarea imperiului lor şi au început să asigure securitatea transporturilor de mărfuri. Negustorii s-au organizat în caravane şi acest lucru a dus la creşterea cantităţii de mătase transportată în Europa. Preţurile au coborât, iar mătasea a devenit accesbilă şi nobililor mai puţin înstăriţi, nu doar curţilor regale, ca până atunci.

După prăbuşirea Imperiului Mongol, transportul pe Drumul Mătăsii a devenit din nou riscant, dar deja mătasea şi alte produse din Răsărit erau foarte cunoscute şi căutate în Europa. Din această cauză, mulţi au pornit în căutarea unui alt drum spre China. Epoca poartă denumirea de „perioada marilor descoperiri”. În cele din urmă, costurile mai reduse şi eficienţa transportului pe mare au diminuat importanţa Drumului Mătasii.

Drumul Matasii a fost unul dintre factorii principali care au format trecutul şi prezentul omenirii, ruta pe care au circulat timp de secole nu doar mărfuri, dar şi idei şi inovații între oameni de pe continente diferite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri