Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva a acceptat un post de ministru pentru a primi imunitate în faţa justiţiei

Data publicării:
lula da silva fost presedinte brazilia GettyImages-93686339

Măsura îi conferă lui Lula da Silva (foto) imunitate în faţa oricărei instanţe, în afară de Curtea Supremă.

Dilma Rousseff nu a luat încă o decizie privind ce post să îi ofere predecesorului său, care i-a fost mentor în  politică. El ar putea deveni ministru pentru afaceri legislative sau chiar şef al cabinetului.

Dezvăluirea vine după ce un judecător din Sao Paulo a transferat dosarul în care este anchetat fostul lider de la o instanţă locală la una federală.

Anchetatorii brazilieni îl acuză pe Lula da Silva şi pe soţia acestuia, Marisa Leticia Lula da Silva, că au evitat să declarea Fiscului o vilă luxoasă cu trei etaje de pe plaja Guaruja, care este înregistrată pe numele firmei de construcţie OAS. Drumul banilor duce mai departe spre gigantul petrolier Petrobras, care apare în acelaşi mega-dosar de corupţie cu firma de construcţii OAS.

Lula, care a condus Brazilia între 2003 şi 2010, a negat în repetate rânduri că ar fi proprietarul vilei luxoase de pe plaja Guaruja.

Procurorii brazilieni au argumentat, săptămâna trecută, în faţa curţii de judecată că plasarea în arest preventiv a fostului preşedinte este esenţială pentru că Lula are capacitatea şi resursele pentru a mobiliza grupuri de protestatari, care pot interfera cu ancheta penală.

Partidul de guvernământ, din care face parte şi Dilma Rousseff, a susţinut că cererea de arestare preventivă a fostului preşedinte este lipsită de orice bază şi se face doar în numele show-ului televizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri