Boris Nemţov, cel mai înverşunat opozant al lui Vladimir Putin, a fost ucis. Anchetatorii: Asasinatul a fost minuţios planificat

Data publicării:
nemtov ancheta rusia crop mediafax

©FOTO: GULLIVER/GETTY IMAGES 

ACTUALIZARE 17.40. Maşina folosită de asasinii opozantului rus Boris Nemţov ar fi fost găsită de poliţie, sâmbătă, a anunţat postul de televiziune REN TV, citat de Mediafax.

Vehiculul, o maşină marca Lada Priora, a fost găsit în apropiere de locul crimei, iar anchetatorii îl percheziţionează. Acesta avea plăcuţe de înmatriculare în Inguşetia, republică rusă din Caucazul de Nord. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, Elena Alekseieva, a declarat sâmbătă că au fost descoperite şase cartuşe la locul crimei.

Şase cartuşe au fost găsite în apropierea locului crimei. Patru gloanţe l-au lovit pe Boris Nemţov”, a precizat ea.

Nemţov va fi înhumat marţi la Moscova, în cimitirul Troiekurovskoie.

Citiți și: Ultimul interviu al lui Boris Nemţov: "Când puterea e concentrată în mâinile unui singur om, totul sfârşeşte cu o catastrofă absolută"

ACTUALIZARE 13.00. Asasinatul lui Boris Nemţov a fost minuţios planificat, au anunţat anchetatorii de la Moscova. Aceştia spun ca totul a fost organizat până la cel mai mic detaliu, inclusiv locul ales pentru lichidarea acestuia, un pod din apropierea Kremlinului.

Elena Alekseeva, purtător de cuvânt Ministerul de Interne rus: „Patru dintre aceste gloanţe l-au nimerit în spate. Domnul Nemţov a suferit răni care au dus la moartea sa”.

Cruzimea cu care a fost executat politicianul rus, în plină stradă, i-a revoltat pe locuitorii Moscovei.

Sute de oameni vin astăzi să aducă flori şi să aprindă o lumânare la Moscova în memoria celui care a fost considerat politicianul simbol al tinerilor reformatori din anii '90.

De altfel, încă de noaptea trecută, podul pe care a fost ucis politicianul rus a devenit loc de pelerinaj. Prieteni, colegi, dar şi oameni care nu l-au cunoscut personal au păstrat un moment de reculegere la locul tragediei.

FOTO Mediafax/AP

„Pentru mine, moartea lui Boris Nemţov este mai presus de toate o provocare, o provocare care ne-a fost aruncată în faţă. Era un activist al opoziţiei strălucit care a zguduit serios sistemul. Nu avem de gând să păstrăm tăcerea în legătură cu acest lucru. Ne vom face în continuare cunoscută vocea”.

Tot mai mulţi arată acum cu degetul spre Vladimir Putin.

Campionul la şah Gary Kasparov a postat pe Twitter un mesaj dur la adresa liderului rus: „Dictatorii nu întreabă <<de ce?>> atunci când vine vorba să ia viaţa unui om, ei întreabă doar: << De ce nu?>> " - scrie şahistul.

Moartea lui Boris Nemţov a adus consternare în cancelariile Occidentale. Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au condamnat asasinatul de la Moscova.

Uciderea politicianului rus a provocat ecouri şi peste Ocean. Preşedintele american Barack Obama a cerut o anchetă transparentă în Rusia.


Boris Nemţov se plimba împreună cu o tânără pe unul dintre celebrele poduri ale Moscovei, în apropierea Kremlinului, când dintr-o maşină albă au fost trase mai multe focuri de armă în direcţia sa.

Patru gloanţe l-au nimerit.

Femeia, a cărei identitate nu a fost făcută publică, a scăpat nevătămată.

Oficiali ai poliţiei au declarat că la locul crimei au fost trei maşini albe. Cel puţin aşa arată înregistrările de pe camerele de supraveghere din zonă. Sunt singurele informaţii oferite de autorităţi.

Preşedintele Vladimir Putin a condamnat asasinatul pe care l-a calificat drept "un omor la comandă" și îl consideră o provocare. Liderul rus a anunţat că va supraveghea personal ancheta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Asasinarea politicianului rus a provocat ecouri şi peste Ocean. Preşedintele american Barack Obama a condamnat uciderea brutală a lui Boris Nemţov şi a cerut o anchetă transparentă.

Într-un interviu recent, Boris Nemţov, declara că se teme de preşedintele rus Vladimir Putin şi nu excludea posibilitatea unui atentat împotriva sa, tocmai din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri