Franţa. O elevă romă a fost arestată în timp ce se afla în excursie şi expulzată în Kosovo. Licee blocate de elevi, la Paris

Data publicării:
eleva roma kosovo

Leonarda Dibrani nu era acasă în momentul în care părinţii şi fraţii ei au fost luaţi de poliţie şi trimişi în Kosovo, de unde proveneau. Autorităţile au aflat că fata era în excursie şi au pornit pe urmele ei.

„Poliţiştii m-au dat jos din autobuz, m-au dus la comisariat. Acolo, mi-au făcut fotografii şi m-au întrebat de ce nu m-am întors acasă”, a povestit eleva.

Fata a fost escortată până la aeroport, urcată în avion şi trimisă în Kosovo. Incidentul i-a şocat pe colegii fetei, despre care ştiau că nu făcuse nimic rău.

„Toată lumea a plâns. Şi profesorii. Am plâns în braţele profesoarei mele. Am făcut clasa a şasea, a cincea, a patra, a treia, toate la şcoala aceea”, a mărturisit fata.

Crescută în Franţa, Leonarda nu ştie albaneză şi deocamdată nu poate merge la o şcoală din Kosovo. Visul ei este să se întoarcă în Hexagon. Ministrul de interne Manuel Valls susţine că deportarea a fost legală, dar a ordonat o anchetă asupra modului în care a procedat poliţia. Sondajele de opinie arată că 77 la sută dintre francezi susţin politicile guvernului privind imigranţii romi.

Elevii din 14 licee pariziene au refuzat astăzi să intre la cursuri şi au blocat intrările în şcoli, în semn de proteste faţă de maniera în care s-a făcut expulzarea.

Tot mai multe voci critică politica ministrului de Interne Manuel Valls, privind imigraţia romă şi cer demisia acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri