În plin conflict ucrainean, Franţa vinde Rusiei două nave de război Mistral

Data publicării:
mistral digi

Franţa vinde Federaţiei Ruse două nave de război Mistral, pentru care va încasa 1,2 miliarde de euro. Este un contract pe care Parisul vrea să îl onoreze, în ciuda tensiunilor mari dintre Occident şi Rusia. Franţa susţine că cele două nave, care ar urma să fie livrate la toamnă şi în 2015, nu fac parte din valul de sancţiuni anunţate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Se pare că este o schimbare de poziţie survenită în ultimele două luni pentru că, în martie, ministrul de Externe Laurent Fabius spunea că Franţa ia în considerare anularea contractului cu Rusia în cazul unui al treilea val de sancţiuni.

Acum, Parisul se apără şi spune că va livra Rusiei doar structura navelor, nu şi încărcătura cu armament.

Americanii critică Parisul pentru decizia luată, pentru că văd în ea o lipsă de fermitate a Franţei faţă de sancţionarea Rusiei. E o formulă diplomată de a spune că, de fapt, Franţa îşi urmăreşte interesul indiferent de circumstanţe.

În replică, Parisul spune că Statelor Unite le vine uşor să dea lecţii atât timp cât nu sunt afectate de sancţiunile impuse de Rusia. Dacă nu ar livra navele, Franţa ar trebui să achite costul acestora. 

Uniunea Europeană a decis luni să extindă lista cu sancţiuni punctuale vizând Rusia, constatând că tensiunile din Ucraina nu s-au diminuat. 13 nume ale unor personalităţi ruse sau proruse au fost adăugate pe lista cu cele 48 de persoane deja vizate de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor. Pe listă au fost introduse şi numele a două firme care au obţinut profit de pe urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri