Jose Barroso îndeamnă la un răspuns colectiv al UE faţă de ameninţările Rusiei privind livrările de gaze

Data publicării:
barroso


„Scrisoarea trimisă unora dintre noi de preşedintele Federaţiei Ruse (...) pune probleme grave pentru securitatea energetică a Europei”, a subliniat președintele CE într-o scrisoare semnată în data de 11 aprilie.

„Recomand ca această problemă să fie discutată de miniştrii de Externe şi într-o conferinţă telefonică între comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger şi miniştrii pentru Energie”, a adăugat preşedintele CE în scrisoarea citată de Mediafax.

„În baza rezultatelor acestor discuţii, Comisia Europeană este dispusă să găsească o abordare comună pentru a răspunde” Rusiei, a precizat el.

Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev, a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin.

„Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.

Într-o scrisoare trimisă liderilor din 18 ţări europene, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, Putin a ameninţat că Rusia va înceta să livreze gaze via Ucraina, dacă această ţară nu îşi va achita datoria, punând astfel în pericol aprovizionarea statelor europene, aşa cum s-a întamplat în 2009.

Potrivit CE, gazul rusesc a acoperit în 2013 25% din nevoile statelor UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri