Le Monde: NSA a interceptat milioane de comunicaţii telefonice în Franţa

Data publicării:
PhoneRage

Actualizare 13.40. Potrivit Le Monde, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a anunțat azi convocarea „imediată” a ambasadorului american la Paris.

-------

Într-o perioadă de 30 de zile, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor, precizează site-ul lemonde.fr.

Aceste informaţii, dezvăluite în iunie de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegală a secretelor sau a vieţii private a francezilor, adaugă cotidianul.

NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirmă Le Monde. Când unele numere de telefon sunt folosite în Franţa, ele activează un semnal care declanşează automat înregistrarea unor conversaţii. Această supraveghere recuperează, de asemenea, mesaje telefonice şi conţinutul lor în funcţie de cuvinte cheie. În mod sistematic, NSA păstrează istoricul conversaţiilor fiecărei ţinte, precizează cotidianul.

Documentele oferă suficiente explicaţii pentru a considera că ţintele NSA sunt atât persoane suspectate de legături cu activităţile teroriste, cât şi persoane vizate pentru simpla lor apartenenţă la lumea de afaceri, politică sau la administraţia franceză. Graficul NSA arată o medie a interceptărilor de trei milioane de date pe zi cu creşteri la aproape şapte milioane din 24 decembrie 2012 până în 7 ianuarie 2013, precizează cotidianul.

În plus, potrivit documentelor NSA obţinute de Le Monde, agenţia americană s-a interesat îndeaproape, între 1 şi 31 ianuarie 2013, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filială Orange, care numără încă 4,5 milioane de utilizatori, şi alcatel.lucent.com, companie franco-americană de telecomunicaţii.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a calificat aceste informaţii drept şocante” şi a anunţat că se vor cere explicaţii Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri